• Gerrit en Ankie den Braven en hurkend Tineke Nijssen.
• Gerrit en Ankie den Braven en hurkend Tineke Nijssen. Foto: Geurt Mouthaan

De Krom ook startplaats AWM Toertocht

oud-alblas • Café-restaurant De Krom in Oud-Alblas is dit jaar voor het eerst ook startplaats van de Arno Wallaard Memorial Toertocht. Daarnaast neemt de organiserende commissie met deze editie afscheid.

In 2017 vindt alweer de zesde editie van de Arno Wallaard Memorial Toertocht plaats. Voor Gerrit en Ankie den Braven, Tineke Nijssen en Cees Beems is het de vijfde keer dat ze het evenement voor wielrenners en 'gewone' fietsers organiseren. Het is meteen de laatste keer. "We willen de tocht zelf ook een keer fietsen", lachen ze, gevraagd naar de reden. "En het is gewoon goed om na een aantal jaar andere mensen met nieuwe ideeën en een ander netwerk de organisatie te laten doen. Anders zou het teveel vastroesten."

Nieuwe commissieleden zijn er nog niet. "Maar degenen die het van ons overnemen, krijgen een compleet draaiboek en we willen ze altijd met hand- en spandiensten bijstaan. Het hoofdbestuur van de Arno Wallaard Memorial (verantwoordelijk voor de activiteiten van de Arno Wallaard Memorial Toertocht , red.) hebben we tijdig op de hoogte gebracht. Het ligt nu bij het bestuur."

Wat Gerrit, Ankie en Tineke betreft - Cees is er bij het interview niet bij - blijft de AWM Toertocht gewoon op de agenda staan. "Het is zo'n mooie tocht. Een ideale kans te zien hoe prachtig de streek is. In de loop van de jaren hebben we een vaste kern van zo'n 150 fietsers uit de streek en uit de rest van Nederland opgebouwd. Veel mensen hebben de tocht vast in de agenda staan. Achteraf krijgen we steeds alleen maar enthousiaste reacties."

Jan van Arckel zette de toertocht het eerste jaar zelf op. Vanuit het hoofdbestuur van de Arno Wallaard Memorial werd gevraagd of het huidige organiserende viertal de organisatie over te nemen. "Ons eerste doel was meer deelnemers binnen te halen dan de vijftig van de eerste keer. Dat lukte meteen: het werden er zo'n 180. De jaren erna werd het steeds meer, tot bijna vierhonderd. Wat opvalt is de forse stijging van het aantal fietsers met een elektrische fiets." Startplaats was steeds alleen café-restaurant Het Kleine Brughuis in Meerkerk. Om de drempel voor de westkant van de Alblasserwaard lager te maken, is deze editie voor de eerste keer café-restaurant De Krom in Oud-Alblas ook startplaats. "Zeker zo bekend als Het Kleine Brughuis en ideaal als je hier in de buurt woont. We willen er een stuk levendigheid mee brengen. Competitie telt niet tijdens de AWM Toertocht; wij maken er gewoon met elkaar een gezellige dag van. Dankzij sponsors kunnen we vooraf bijvoorbeeld een krentenbol en fruit meegeven en krijgen de fietsers achteraf een aandenken." De AWM Toertocht is op zondag 23 april. De afstanden zijn 30, 60 en 100 kilometer. Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur. Meer informatie:


q www.arnowallaardmemorial.nl

Geurt Mouthaan