• Arie en Wim Korevaar voor de nieuwe sorteerlijn.
• Arie en Wim Korevaar voor de nieuwe sorteerlijn. Foto: Geurt Mouthaan

Recycling Centrale Korevaar houdt open dag

groot-ammers • Recycling Centrale Korevaar en KoreNet (joint venture HVC en Korevaar Groep) in Groot-Ammers houden zaterdag 8 april van 10.00 tot 15.00 uur een open dag. Dan kunnen belangstellenden de nieuwe sorteerlijn bekijken, opgezet na de brand die het familiebedrijf in 2015 trof. Daarnaast worden er jubilea gevierd.

Het scheiden van afval is een groeimarkt, waar steeds meer high tech apparatuur voor wordt ingezet. De nieuwe sorteerlijn van Recycling Centrale Korevaar en KoreNet (die zich bezighouden met respectievelijk het verzamelen en verwerken van afval) is al sinds begin dit jaar in gebruik, maar is nog niet af. "Zo zijn we nu bezig met een machine dat met licht detecteert om wat voor product het gaat en die het vervolgens met geperste lucht eruit blaast", vertelt Arie Korevaar, samen met zijn vader Wim eigenaar van de twee bedrijven. "We werken met de modernste apparatuur, maar proberen het tegelijkertijd zo mechanisch mogelijk te houden, om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk kapot kan gaan."

Maar ook nu al is de nieuwe sorteerlijn een grote vooruitgang ten opzichte van de vorige. "Per uur produceren we de helft meer. In één procesgang komt aan het einde de uiteindelijk grondstof eruit, in plaats van dat het afval meerdere keren over de lijn moest. Het kost dus veel minder tijd. Wel hebben we ervoor gekozen om niet volledig te automatiseren, maar de combinatie van mens en machine te houden. Kostentechnisch maakt dat niet uit en we voelen ons ook verantwoordelijk voor de mensen die voor ons werken."

Belangrijk is daarnaast het feit dat opslag niet meer in de loods plaatsvindt. Per dag komt er precies zoveel afval binnen als er op een dag verwerkt kan worden. Mocht er wat overblijven, dan blijft dat buiten liggen. "Als het dan in de brand vliegt, gebeurt dat niet binnen. Zo willen we een herhaling van augustus 2015 voorkomen."

Even terug naar dat moment. Arie Korevaar zit op een stoel te kijken naar de smeulende puinhoop die enkele uren eerder zijn bedrijfshal en sorteerlijn was. Dat bij de pakken neerzitten is van korte duur. De familie Korevaar slaat eensgezind de handen ineen om de tegenslag om te vormen tot een kans. "We zijn bij veel sorteerlijnen wezen kijken en stelden daar steeds de vraag: 'Als je vanaf nul zou beginnen, wat zou je dan anders doen?'. Op die manier kwamen we tot de meest ideale opzet." Voordeel voor het familiebedrijf is dat vrijwel alles in eigen beheer gedaan kon worden. Zo vormde broer Arjan de wensen van Arie om tot technische tekeningen, waren Wim seniore en Wim junior verantwoordelijk voor de uitvoering en verzorgde schoonzoon en projectontwikkelaar Edwin van den Heuvel het vergunningentraject. "Zijn aanpak heeft zeker een jaar gescheeld", knikt Wim. "Ook hebben we alle steun gehad van de gemeente. Wethouder Dirk Heijkoop heeft alles gedaan wat hij kon om ons snel weer op de rit te krijgen. En zeker zo belangrijk was de steun van het thuisfront en de flexibele houding van onze werknemers. Doordat zij aanpakten, ook als het niet hun eigen werk was, konden we iedereen binnenboord houden."

Tijdens de open dag is er ook aandacht voor drie jubilea. KoreNet bestaat tien jaar, Recycling Centrale Korevaar 12,5 jaar en 'moederbedrijf' asbest- en sloopspecialist Korevaar Langerak een kwart eeuw. Wim: "Ik begon met een aanhanger om afval weg te brengen. Ik vond het vreemd dat ik zo ver moest rijden om dat weg te brengen en besloot dat zelf op te gaan pakken." Het bleek een gat in de markt; inmiddels werken er zo'n 120 mensen voor het familiebedrijf. "Het is nog steeds een groeimarkt", vult Arie aan. "De bewustwording van het belang van het scheiden van afval is sterk gegroeid. Wij zien dat bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid scholen die op bezoek komen. Ook zullen we in de toekomst belangrijk zijn bij het bieden van werk aan laaggeschoolden, die door de robotisering steeds meer buiten de boot vallen."


Geurt Mouthaan