• Nynke (helemaal rechts) is sinds 2009 lid van het koor.
• Nynke (helemaal rechts) is sinds 2009 lid van het koor. Foto: Aangeleverd

'Het raakt me dat Jezus berust in zijn lot'

Jubileumconcert in teken van Pasen

papendrecht • Nynke Stout (32) uit Papendrecht zingt al haar hele leven. Zingen hoort bij de manier waarop ze haar geloof beleeft. Bij De Morgenster zingt ze liederen waar ze troost en kracht uit haalt.

Als meisje zong Nynke al bij een meisjeskoor, in 2009 namen vrienden haar mee naar De Morgenster. De woensdagavond is haar kooravond, daar moet bijna alles voor wijken. Wat typeert het koor? "Onderlinge verbondenheid. Meeleven met elkaar. En iedereen is gemotiveerd om er echt voor te gaan."

Wachtlijst

De Morgenster heeft momenteel 39 leden. Ooit waren het er meer en was er een wachtlijst, maar steeds meer leden kregen vollere agenda's, waardoor ze afhaakten. Naar de eerste repetitie in 1992 kwamen 45 jongeren. "Twee dames uit Oud-Alblas namen het initiatief. Martin de Jong werd dirigent, dat is hij zeventien jaar geweest."

De huidige dirigent is Leon van Veen. Samen met Erwin de Vos schreef hij het stuk 'Christus, mijn verlosser leeft'. "Het hele paasevangelie wordt erin beschreven. In 2013 voerden we 'Dit kind Immanuël' uit. Daar kwamen veel goede reacties op en diverse koren kochten de muziek. Het stuk 'Christus, mijn verlosser leeft' is er een een vervolg op. Het zijn twaalf Nederlandstalige nummers die aan elkaar worden verbonden door gesproken tekst." Het koor wordt begeleid door een combo met violen, hobo, dwarsfluit, piano, drum, basgitaar en trompet. Oud-koorlid Robert de Bruin is solist. Erwin de Vos, die alle teksten schreef, is verteller.

Tranen

Welk deel van het programma springt eruit voor Nynke? "Het stuk waarin Jezus met zijn leerlingen naar Getsemane gaat en hen vertelt wat er gaat gebeuren. Het raakt me dat Hij berust in zijn lot. We zingen: Zoals Jezus in zijn laatste dagen, zo sterk en moedig wil ik gaan." Geëmotioneerd: "Hij is een voorbeeld voor ons, je wilt Hem volgen. Het betekent dat ik bepaalde verlangens bij Hem neerleg. Wat me raakt is dat Jezus echt mens was en ook angsten kende, maar dat Hij tegelijkertijd de enige was die dit kon dragen en dat zelfs voor mij deed." Ze slikt een keer en vervolgt: "Sommige dingen gaan niet zoals je wilt dat ze gaan, maar in zijn handen is het goed. Op koorrepetities heb ik al een paar keer met tranen in mijn ogen gestaan." Met een lach: "Ik hoop dat het tijdens het concert goed gaat."

De koorleden delen soms hun zorgen met elkaar. "Er is bijvoorbeeld een koorlid met een ernstig ziek dochtertje. Als bestuur en koor bidden we voor haar."

Enkele weken geleden organiseerde De Morgenster een eigen versie van het televisieprogramma 'De Reünie', met de oud-dirigent, vier oud-voorzitters en de huidige dirigent en voorzitter. Van de opnames maakt de man van Nynke een kort filmpje. "Dat wordt heel leuk. Er zijn zoveel leuke filmfragmenten dat het moeilijk is om keuzes te maken. Het moet niet te lang worden natuurlijk. We gaan het resultaat laten zien voor aanvang van het concert."

Het concert vindt plaats op zaterdag 15 april. Naast de eigen koorleden werken er dertien projectleden mee. De uitvoering vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg en begint om 20.00 uur. In de voorverkoop kost een kaartje 7,50 euro, aan de zaal 10 euro. Een gezinsticket voor twee volwassenen en twee kinderen (tot en met twaalf jaar) kost 27,50 euro. Reserveren kan via: info@cjkdemorgenster.nl. Meer informatie over het koor en het concert is te vinden op: www.cjkdemorgenster.nl.

Open avond

De woensdag na het concert, op 19 april, houdt De Morgenster een open repetitieavond. Dat gebeurt in koffiebar De Poort, Randweg 141 in Alblasserdam. "Iedereen tussen de vijftien en veertig jaar kan op deze avond de sfeer komen proeven. We hopen op nieuwe leden."