Start bouw MFC Hoogblokland uitgesteld

giessenlanden • De bouw van het multifunctioneel centrum (MFC) in Hoogblokland kan komende zomer niet van start gaan en wordt verdaagd naar de kerstvakantie. Er moet eerst een aangepast en doorgerekend plan komen, want de aanbesteding is flink tegengevallen.

De kruitdampen rond het Noorderhuis in Noordeloos (ruim 5,5 ton duurder, zie elders in deze krant) zijn nog maar amper opgetrokken of de volgende overschrijding dient zich al aan. Voor het MFC Hoogblokland, waarin onder meer dorpshuis, sportzaal en beide basisscholen worden gehuisvest, stelde de gemeente een bouwbudget van 3,6 miljoen euro beschikbaar. In november voelde het college de bui al hangen en werd ingeschat dat drie ton extra nodig zou zijn. "Maar zelfs dat is niet gelukt", zegt wethouder Harmen Akkerman, die het exacte aanbestedingsbedrag in deze fase niet mag noemen. 'De inschrijvingen lagen fors hoger dan het begrote bouwbudget', is aan de raad gerapporteerd. Akkerman: "We hadden extra kosten verwacht, maar niet in deze mate." Hoofdreden is het aanbestedingsklimaat, dat voor opdrachtgevers is verslechterd door de stevige groei in de bouwsector.

Alle betrokken partijen -gemeente, gebruikers en aannemer (er is sprake van een voorlopige gunning aan de laagste inschijver, RdB)- gaan een 'dappere poging' ondernemen om te bezuinigen. Uitgangspunt is het oorspronkelijke budget, waarbij het plan zoveel mogelijk overeind moet zien te worden gehouden. Een nieuw ontwerp is vooralsnog geen optie, want dan moet in een steeds verder aantrekkende bouwsector een nieuwe aanbestedingsprocedure worden gestart.

"Ik sluit niet uit dat er een x-bedrag bij moet", voorziet Akkerman. "Er moet in elk geval veel gebeuren." Eén van de aanpassingen die wordt overwogen is om niet langer 'energieneutraal' als uitgangspunt te nemen, maar 'energiezuinig'. De wethouder streeft ernaar het aangepaste plan nog voor de zomer aan de raad aan te bieden.


Rick den Besten