Naam nieuwe gemeente staat zeker nog niet vast

giessenlanden/molenwaard • Het is allerminst een uitgemaakte zaak dat de nieuwe gemeente die ontstaat na de herindeling van Giessenlanden en Molenwaard 'Alblasserwaard' gaat heten. De inwoners zullen nadrukkelijk bij de naamkeuze betrokken worden.

Alblasserwaard is momenteel de 'werktitel'; niets meer en niets minder. De colleges van Giessenlanden en Molenwaard zijn gecharmeerd van het traject dat de Altena-gemeenten hebben doorlopen en zullen de beide gemeenteraden voorstellen dat concept te volgen.

Als de gemeenteraden dat advies overnemen, krijgen de inwoners de gelegenheid suggesties in te dienen. Een onafhankelijke commissie, samengesteld vanuit de bevolking, zal vervolgens aan de hand van een aantal criteria een selectie maken en twee of drie namen voorstellen. Op die namen kan uiteindelijk worden gestemd. "We zullen dan de bevolking peilen", zegt de Giessenlandse burgemeester Werner ten Kate.

Oktober

Het naamgevingstraject start nog voor de zomer en zal in het najaar -vermoedelijk in oktober- worden afgerond. Dan nemen de gemeenteraden een besluit over de naam van de nieuwe gemeente.

Zienswijzen

De zienswijzeprocedure met betrekking tot de herindeling loopt eerdaags af. Het herindelingsadvies zal dinsdag 16 mei in beide gemeenteraden worden besproken.

Ondertussen gaan achter de schermen de voorbereidingen door. Ambtenaren van beide gemeenten hebben werkgroepen gevormd en de beide colleges vergaderen om de andere week gezamenlijk. Ook heeft de eerste fusieraad reeds plaatsgevonden. Hierin heeft een afgevaardigde van alle fracties zitting. meestal de fractievoorzitter.