• Jan Bouwman (links) en Pieter Versluis.
• Jan Bouwman (links) en Pieter Versluis. Foto: Matthijs Daniels

Tijden veranderen, maar...

De muziek van KNA is voor altijd

arkel • De hoofdrol op zaterdag 1 april, tijdens het voorjaarsconcert van KNA in De Lingehof in Arkel. is weggelegd voor de drumband, die in 2017 vijftig jaar bestaat. KNA-bestuursleden Pieter Versluis en Jan Bouwman zijn ook beiden vijftig jaar aan KNA verbonden. Zij vertellen.

Pieter Versluis is penningmeester, waarnemend voorzitter én jubilaris van KNA. Hij is vijftig jaar lid van de Arkelse muziekvereniging en speelt tuba in de harmonie. Oh ja, en de harmonie bestaat ook nog eens 110 jaar in 2017. Het kan niet op. Grootmoedig schuift Versluis echter de aandacht opzij. Want: "Het draait om de drumband dit jaar. Om de muzikaal leider Hans van Willigen die al 25 jaar betrokken is bij de drumband en om Jan Bouwman die de drumband vijftig jaar geleden oprichtte."

Alle ruimte wordt zaterdag 1 april dus aan de drumband gegeven tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert van KNA, dat in jubileumsfeer is die avond. De harmonie treedt op, het jeugdorkest ook. "En de drumband mag twee keer", zeggen Versluis en Bouwman lachend. Bouwman: "We maken er iets speciaals van. We spelen de oude marsen van vijftig jaar geleden tot die van nu, na de pauze komen de melodieuze instrumenten erbij en het slotnummer van de avond spelen we samen met de harmonie."

Bijzondere combinatie

Vijftig jaar geleden werd Jan Bouwman in de oude supermarkt in Arkel aangesproken. Men wist in het dorp dat hij muzikaal was en KNA had al een poos geen drumband meer. Of het niet iets voor hem was om die terug tot leven te brengen. "In die tijd werden er veel vaker dan tegenwoordig rondgangen door het dorp gemaakt met de muziek en dat is leuker met een drumband erbij."

KNA heeft met zowel een harmonie als drumband een bijzondere combinatie in eigen gelederen, want zo vanzelfsprekend is die al lang niet meer. De hoogtijdagen in Arkel zijn ook wel voorbij, dat moet gezegd. "Eind jaren tachtig had de drumband alleen al vijfentwintig tot dertig leden. Die bezetting is een stuk kleiner geworden, maar we kunnen het draaiend houden. Het is alleen een stuk lastiger geworden om mensen te vervangen als ze afwezig zijn", zegt Bouwman.

"Dat geldt voor de harmonie ook", zo valt Versluis bij. "Muziek leeft nog net als vroeger. Maar om het zelf te maken, daar zit een afstandje tussen. De wereld is sneller geworden en er gaat een paar jaar overheen voor je speelt op het niveau van de harmonie. We steken er veel geld en energie in om kinderen te stimuleren. We krijgen als vereniging een nette subsidie, maar we merken wel dat de cultuurpot bij de gemeente leeg is voor de extra ondersteuning."

Gelukkig voor KNA zijn de leden vaak leden voor het leven. Er wordt op hoog – het hoogste zelfs – niveau gemusiceerd, maar de sfeer tijdens muziekavonden is ontspannen. "Er is altijd ruimte voor een geintje", stelt Jan Bouwman. "Dat moet ook. Als je alleen maar op de tenen moet lopen om een bepaald niveau te halen is de muziek geen ontspanning meer."

Het voorjaarsconcert is een jaarlijks podiummoment, evenals het winterconcert (voorheen Silvesterconcert). Harmonie en drumband treden daarnaast bijna jaarlijks samen op in De Efteling. vierdaagsen, carnavalsoptochten; het zijn evenementen waar muziek bij hoort. De Koningsdagrondgang en lampionnenoptocht door het dorp zijn helaas verdwenen, maar KNA begeleidt nog wel de intocht van Sinterklaas. Versluis: "In de zomer geven we tegenwoordig een spontaan concert voor De Peperhof. Dat is voor onszelf ook goed, om aan de mensen te laten zien wat we doen. Bij goed weer zitten we buiten, maar er is al aangegeven dat we binnen ook welkom zijn. Dat blijft onveranderd: we worden altijd leuk ontvangen met de muziek."

Het voorjaarsconcert begint zaterdag om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Entree 5 euro.