Ruim half miljoen extra voor Noorderhuis

giessenlanden • Het multifunctioneel centrum Noorderhuis in Noordeloos is donderdagavond geen stille en vroegtijdige dood gestorven. Een ruime meerderheid van de Giessenlandse gemeenteraad redde het project door een extra krediet van dik 566.000 euro.

Raadsbreed was er lof voor het 'fantastische project'. Lof ook voor de inzet van alle betrokkenen om te bezuinigen. Hierdoor is een voorzien tekort van acht ton teruggebracht tot zo'n 5,5 ton. Belangrijkste oorzaken: de noodzakelijke voorbelasting en de aanmerkelijk hogere bouwkosten als gevolg van veranderde marktomstandigheden.

De raad worstelde niet eens zozeer met de overschrijving, als wel met de gevolgen die de overschrijding kan hebben voor andere grote projecten die nog op stapel staan, zoals vergelijkbare plannen in Hoogblokland en Schelluinen en de activiteitenzone in Giessenburg. Reden voor de PvdA om een motie in te dienen. Strekking: pas een besluit nemen als de investeringslijst is geactualiseerd. "We willen een gefundeerde beslissing nemen, geen beslissing die is gebaseerd op drijfzand", zei Betty Piso. Uitstel zou betekenen dat realisatie van het Noorderhuis op losse schroeven komt te staan, waarschuwde wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink. De gestanddoeningstermijn loopt eind deze maand af, waardoor de aannemer de prijs kan indexeren of zelfs kan afzien van de inschrijving. "Ook wij balen ervan, maar goedkoper dan dit wordt het niet."

Financieel wethouder Harmen Akkerman gaf in de ogen van de coalitiepartijen CDA, VVD en SGP voldoende waarborgen. De bandbreedte zal steviger worden bewaakt en de afgesproken ondergrens van 25 miljoen euro voor de algemene reserve komt niet in gevaar. De PvdA diende haar amendement toch in, ondersteund door CU en Fractie Renes ("Het argument tijdsdruk begint me te storen"). Onbegrijpelijk van de CU, sneerde Cees de Jong (CDA). "Kan de wethouder hard maken dat de realisatie van andere projecten door de overschrijding geen gevaar loopt?", vroeg Aart Schalk (CU). "Nee, dat kan ik niet", repliceerde Akkerman. "Maar we hebben wel gepoogd de onzekerheid zoveel mogelijk in te perken. Het risico is niet groter dan in november vorig jaar, eerder een stukje kleiner." Hoewel de CU-fractie eerst de PvdA-motie steunde, werd uiteindelijk wel ingestemd met de aanvullende budgetaanvraag. PvdA en Fractie Renes stemden tegen.


Rick den Besten