• Arjan Dekker.
• Arjan Dekker. Foto: Bert Bons

Hoge Deloitte-onderscheiding

De AENC Groep, specialist in IT, audiovideo, software-ontwikkeling en lichtaansturing, en met vestigingen in Alblasserdam, Meerkerk, IJsselmuiden, Kontich in België en Stockholm in Zweden, is onlangs door Deloitte uitgeroepen tot Best Managed Company 2016-2017.

Het bedrijf heeft al drie keer meegedaan en is ieder jaar aan de slag gegaan met de verbeterpunten die werden aangereikt. Dat heeft dit jaar geresulteerd in het binnenhalen van deze prestigieuze titel. "Daar zijn we trots op", reageert algemeen directeur Arjan Dekker. "Het laat zien dat we als bedrijf in evenwicht zijn." Dekker ziet de toekenning door Deloitte vooral als een mooie graadmeter hoe zijn bedrijf ervoor staat. "Natuurlijk is dit een prachtige waardering, maar we zijn zeker ook blij dat we met de aanwijzingen van het onderzoeksbureau van Deloitte ons voordeel hebben kunnen doen."

Want dankzij de intensieve audit die door Deloitte werd verricht, bleek dat er één aspect van het bedrijf onvoldoende aandacht heeft gekregen in de afgelopen jaren. Dekker: "We weten dat onze financiële resultaten positief zijn, dat ons personeelsbeleid goed is en dat we vernieuwend bezig zijn, maar zij constateerden dat onze externe communicatie beter kon." En daarmee is het bedrijf aan de slag gegaan. "Onze klanten zijn zeer tevreden over onze oplossingen en dienstverlening en op het internet zijn we goed te vinden, maar uitgebreid promoten wat we kunnen met zoveel technische knowhow zat eigenlijk niet zo in ons DNA. Dus heeft de focus op marketing fors meer aandacht gekregen binnen ons bedrijf."

"We hebben een mooi verhaal te vertellen", vervolgt Dekker, die sinds 1999 bij het bedrijf werkt. AENC heeft van oudsher twee grote pijlers waarop het bedrijf staat: IT en audiovideo. Met name voor wat betreft IT en automatisering heeft het Alblasserwaardse bedrijf vele, tevreden klanten in de regio. Begin 2000 realiseerde AENC, mede dankzij een sterk concurrerende aanpak op het gebied van beamers en projectoren, regelmatig een jaarlijkse groei van 100 procent of meer. "Wij vonden dat er te grote marges op deze apparaten zaten en wilden onszelf profileren als een bedrijf waar je niet onnodig teveel betaalt", redeneert Dekker. "En met behoud van een goede service uiteraard."

Doordat het marktaandeel van AENC voor onder meer de audiovisuele apparatuur en zaken zoals digitale schoolborden snel steeg, besloot Dekker om een nieuw bedrijf op te richten dat landelijke distributie van audiovisuele middelen ging verzorgen. Zo zag ruim tien jaar geleden het bedrijf Epatra het levenslicht. "Epatra noemt zichzelf graag een dienstributeur, we kunnen onze resellers namelijk van a tot z ontzorgen" Ook Epatra heeft inmiddels satellietvestigingen in IJsselmuiden, Kontich (België) en Stockholm (Zweden).

"Groei en meer omzet zijn echter nooit mijn doelen geweest", vervolgt de algemeen directeur. "Ik ben vooral een mensen-mens die met behulp van techniek het werk voor mensen makkelijker wil maken. En ze zo nog beter met elkaar in verbinding brengen. Ik houd me daarom graag bezig met vernieuwingen in de markt."

Vol trots vertelt hij over verlichting, die niet meer met gewone lichtknopjes bediend wordt, maar via het netwerk. "Dankzij onze intelligente software en sensoren kan er bovendien een heat map van een gebouw gemaakt worden, waardoor het gebruik van onder andere ruimtes inzichtelijk gemaakt wordt en de efficiency omhoog gaat." Nieuwste project is de fraaie LED-verlichting van de Erasmusbrug in Rotterdam, die afgelopen vrijdag onthuld werd. De verlichting kan in verschillende thema's aangezet worden.

"Ook gaan we vol inzetten op 'Lifi', een soort Wifi-systeem maar dan via LED-verlichting. Deze verlichting produceert niet voor het oog waarneembare signalen, die door onder andere mobile devices kunnen worden opgevangen en vertaald naar data. Wij beschouwen deze ontwikkeling als een 'gamechanger'. De combinatie van deze technieken zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld in een museum bij een schilderij staat en je houdt je IPhone onder een LED-lamp, ontvang je automatisch alle informatie over dit schilderij."


"Binnen ons bedrijf zeggen mijn collega's weleens gekscherend 'Alles achter de stekker is van Dekker". Eigenlijk klopt dat wel", lacht Arjan.