• Martijtje Struik trok al schilderend de aandacht voor het verdwijnen van de balie.
• Martijtje Struik trok al schilderend de aandacht voor het verdwijnen van de balie. Foto:

'Bewoners voelen zich straks minder veilig'

Actie voor behoud balie Open Vensters

ameide • Marijtje greep de dag van de verkiezingen aan om de dreigende sluiting van de balie onder de aandacht te brengen.

De bewoonster van Open Vensters installeerde zich al vóór 8 uur met haar schilderspullen en een protestbord op haar rollator in de hal van het woonzorgcomplex. Een strategische plek, want in Open Vensters was op 15 maart een stembureau gevestigd. "Ik was woensdag de éérste stemmer", zegt ze triomfantelijk.

Minder veilig

Volgens Marijtje zijn haar medebewoners 'erg van slag' door het besluit. "Ze voelen zich straks minder veilig, als er niemand meer bij de ingang zit", vertelde ze woensdag, terwijl ze verder werkte aan een aquarel van het woonzorgcomplex, met daarboven donkere wolken. "Die wolken zijn symbolisch. Want dit gaat veel te snel. Er moet goede communicatie zijn. En misschien kan de receptie in plaats van veertig uur nog twintig uur open blijven?" Tot 20.00 uur bleef Marijtje op haar stek bij de ingang. Ze verzamelde tweehonderd handtekeningen.

Open Vensters is een van de voorzieningen van zorgorganisatie Present. Eerder stuurde Marijtje de Raad van Toezicht van Present een brief. "Daarin schreef ik dat ik campagne zou gaan voeren op 15 maart. Helaas heb ik op die brief geen reactie gekregen. Ongeveer drie weken geleden hoorde ik van de dreigende sluiting van de balie. Hoe kan dit? De receptioniste is voor velen een steunpunt; mensen kunnen bij haar terecht met allerlei vragen en voor een praatje. Ook zorgt ze voor een gevoel van veiligheid. Ik ben regelmatig een tijdje bij de receptie gaan zitten, om te registreren hoeveel werk de baliemedewerkers verzetten. De hele dag krijgen ze allerlei vragen. Ze worden bijvoorbeeld gebeld door een van de andere vestigingen met de vraag: waar is de rolstoelbus gebleven? Of bezoekers willen weten waar de persoon die ze komen bezoeken precies woont."

De actiedag was vermoeiend voor de bijna tachtigjarige Marijtje. "De dag erna lag ik de hele dag in bed. Maar ik heb een voldaan gevoel aan mijn actie overgehouden en heb genoten van alle felle reacties op het plan van Present."

Emotie

Bestuurder Christel Deckers toont begrip voor de actie. "Het is mooi dat deze mevrouw zich zo bevlogen inzet voor deze zaak. Maar doordat ze zo in de emotie schiet, is het lastig om het gesprek erover aan te gaan. Verandering is lastig, als je ouder bent nog lastiger."

Toch zal de balie sluiten, blijkt uit een plan van aanpak dat in december aan de cliëntenraad is gepresenteerd. "De sluiting van de balie is een van onze bezuinigingsvoorstellen. Present hecht veel belang aan communicatie en gaat hier dan ook zorgvuldig mee om."

Taken elders

Oud-bestuurder en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht Wilbert de Jong: "We willen de balie per 1 april sluiten. We hebben alle werkzaamheden van de balie bekeken en onderzocht of we de taken ergens anders kunnen onderbrengen. In vier van onze andere huizen is al jaren geen balie meer. Want labels voor kleding kunnen we beter door de linnenkamer laten maken dan bij de balie. En chauffeurs van Tafeltje Dekje kunnen hun bezorglijsten ook ophalen in de keuken."

Deckers vult aan: "De veranderingen worden niet alleen ingegeven door bezuinigingen, maar ook doordat we de organisatie effectiever willen maken. Er is een nieuwe opzet. Sinds 15 februari is er één loket voor nieuwe (potentiële) cliënten: Present Advies. Dit loket is bereikbaar via telefoonnummer: 088-4080333. Voor alle overige vragen blijft het algemene telefoonnummer ongewijzigd. Dit is: 088 - 4080000." Gevraagd naar het uitblijven van een reactie op de boze brief van Marijtje Struik laat een woordvoerder weten: "Mevrouw Struik kan begin volgende week een reactie van Present verwachten."