• Yvonne en Leo bundelen krachten voor kinderen van de zorgboerderij.
• Yvonne en Leo bundelen krachten voor kinderen van de zorgboerderij. Foto: Anne Marie Hoekstra

Zorgboerderij krijgt nieuwe moestuin

bleskensgraaf • Yvonne Wemmenhove uit Bleskensgraaf heeft hart voor kwetsbare kinderen. Leo Quist uit Papendrecht zet sociale moestuinen op. Samen realiseren ze een tuin voor kinderen van de zorgboerderij.

Als twee idealisten elkaar vinden, kunnen er mooie dingen groeien. Ook letterlijk in dit geval. De kinderen van de Bleskensgraafse zorgboerderij Care for You willen aardappels gaan telen. Een aardbeien en tomaten. Leo en zijn vrijwilligers maken dat nog deze zomer mogelijk.

Hobbyboerderij

Care for You is geen agrarisch bedrijf. Aan de keukentafel in de grote landelijke keuken vertelt Yvonne: "Ik zeg altijd: we zijn een hobbyboerderij die zorg verleent. We doen dat kleinschalig, voor maximaal zes kinderen per dag. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking of een stoornis in het autistisch spectrum." Yvonne heeft jarenlange ervaring als persoonlijk begeleider in de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten.

"Ik zie de zorgboerderij niet als mijn werk", zegt ze. "Ik doe het als iemand die bij de voetbalvereniging achter de tap staat, vanuit idealisme."

Leo en Yvonne plaatsten een advertentie op de website NL Voor Elkaar, waar mensen hulp vragen en aanbieden. Bij een brand in het najaar van 2015 verloor Care for You de ruimte waar de kinderen werden opgevangen en ook de moestuinbakken gingen op in de vlammen. Yvonne zocht hulp bij het herstel van de tuin, Leo bood hulp.

Leo: "Ik heb in mijn woonplaats de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht opgezet, in 2015. Ik was in de VUT en las over sociale tuinen in steden. Ik dacht: hebben wij dat hier in Papendrecht?" Het antwoord was 'nee'. Al snel kreeg hij het verzoek van dorpsgenoten om op een verwaarloosd stuk grond een moestuin aan te leggen. "Ik klopte bij de gemeente aan en kreeg toestemming om een moestuin aan te leggen aan de Moesmolen."

Leo zocht en vond hulp van vrijwilligers - onder andere cliënten van Yulius, die onder zijn hoede aan de slag kunnen. Hij legde meer tuinen aan, bij scholen bijvoorbeeld, en voor de Voedselbank. "Voor de Voedselbank verbouwen we groenten. Vrijwilligers helpen ons. Nu heb ik een plan voor een voedselbos aan het Noordhoekse Wiel. Daar wil ik graag fruitbomen planten, bloemen voor bijen zaaien en bijenkasten neerzetten."

Ook voor de tuin in Bleskensgraaf loopt Leo over van de ideeën. Yvonne: "We beginnen klein en zien wel waar het eindigt. Eerst willen we een terras waar je met elkaar koffie en thee kunt drinken. En een kleine moestuin. Ik vraag mezelf altijd af: hoe kunnen we samen winnen in het leven? Dat vat ons project mooi samen."