• Margot (links) en Joke zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van mantelzorg.
• Margot (links) en Joke zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van mantelzorg. Foto: Anne Marie Hoekstra

Werkgroep kiest thema's op basis van hulpvragen bezoekers

Trefpunt voor mantelzorgers

giessenlanden • Vrijwilligers van de Dorpskamer merken dat veel mensen mantelzorg verlenen en daarbij op vragen stuiten. Voor deze groep verzorgen ze vanaf april iedere twee maanden een informatieavond.

Margot Timmerman, bestuurslid en activiteitencoördinator bij de Dorpskamer, weet uit eigen ervaring hoe zwaar het kan zijn om mantelzorg te verlenen. Jarenlang deed ze veel voor haar moeder. Ze vulde onder andere allerlei formulieren in. "Er gaat regelmatig iets mis bij de instanties. Dan kun je bezwaar aantekenen, maar hoe doe je dat?" Het is een voorbeeld van onderwerpen die het Mantelzorgtrefpunt aan de orde wil stellen.

De vrijwilligers van de Dorpskamer zochten contact met diverse organisaties: MEE, de mantelzorgconsulent van de gemeente Giessenlanden, het Sociaal Team Giessenlanden, de Wmo-raad, Thuiszorg van de Lange Wei, signalerend huisbezoek, de gemeente, de seniorenraad en de Werkgroep Zorg en Welzijn van de Dorpsraad Giessenburg. Op 2 februari schoven vertegenwoordigers van deze organisaties aan in de Dorpskamer. Margot: "Uit deze bijeenkomst is een werkgroep voortgekomen."

Schuldig

De werkgroep wil op avonden van het Mantelzorgtrefpunt bezoekers ook gelegenheid geven met elkaar in gesprek te gaan, om adviezen en ervaringen uit te wisselen. Joke Weber is zelf mantelzorger voor haar moeder en ook vrijwilliger bij het signalerend huisbezoek. Ze merkte tijdens haar werk in de ouderenzorg dat overbelaste mantelzorgers zich gaan ergeren aan degene voor wie ze zorgen. En dat zij zich daarover schuldig voelen. "Het maakt het lichter als je van een ander hoort dat zij dat ook heeft", zegt ze.

Joke en Margot verwachten dat er vooral vrouwen naar het trefpunt zullen komen. Margot: "Veel vrouwen worden langzaam maar zeker mantelzorger. Een vrouw is wat zorgzamer, zal eerder besluiten een boodschapje voor iemand te doen. Naarmate degene die je helpt hulpbehoevender wordt, gaat het steeds meer energie opslokken. Het kan teveel worden."

Hulpvragen

Ze bevestigen dat er al adviseurs zijn voor mantelzorgers. Maar die zijn slechts een beperkt aantal uren beschikbaar. Margot: "We hopen van bezoekers te gaan horen waar het mis gaat en zullen aan de hand daarvan het thema van een volgende bijeenkomst kiezen." Joke: "Mensen met een hulpvraag kunnen we doorverwijzen naar professionals." Margot: "Het is niet de bedoeling dat wij als Dorpskamer zelf gaan helpen of adviseren."

De eerste avond is op maandag 3 april, in de Dorpskamer. Het onderwerp is de Wmo. Bezoekers kunnen vragen stellen aan een deskundige. De entree is gratis.