• Ameide had De Alblas, toch wel verrassend, in de tang.
• Ameide had De Alblas, toch wel verrassend, in de tang. Foto: Rick den Besten

De Alblas bijt zich stuk op Ameide en laat kans op koppositie 3C liggen

ameide • De Alblas kon zaterdag de koppositie in de derde klasse C veroveren, maar liet zich aftroeven door Ameide. Op Meihoven werd het 1-0.

Een uitslag die gemakkelijk hoger had kunnen uitvallen, als Ameide-spits Bas de Kruijk scherp in de afronding was geweest. De aanvaller kreeg liefst vier honderd procent kansen maar faalde even zoveel keren in vrije positie.

Dat De Kruijk kon er na afloop om lachen, had alles te maken met het feit dat zijn ploeggenoot Jan Douwe Stigter in de 83e minuut wél wist raak te schieten. De invaller was er als de kippen bij om uit een scrimmage van dichtbij de winnende treffer achter De Alblas-doelman René de Ruiter te knallen. Die 1-0 deed recht aan de kansenverhouding tussen de beide ploegen, maar had niets te maken met pure voetbalkwaliteit. Want daarvan heeft De Alblas meer in huis dan Ameide. Je zag al vroeg in de wedstrijd aankomen dat de formatie van trainer Michel de Raad een lastige middag tegemoet zou gaan. Ameide trok zich bij Oud-Alblasser balbezit massaal terug op eigen helft en daar wisten de tempoloos voetballende gasten zich geen raad mee. "Deze tactiek ontstond eigenlijk spontaan", glimlachte Ameide-trainer Gert Jan Westerhout. "We wilden in eerste instantie hoog druk zetten, maar kregen daartoe de gelegenheid niet. Vervolgens zakte mijn elftal in en zag je de besluiteloosheid bij De Alblas met de minuut toenemen. Toen wisten wij dat we goed bezig waren." Met een beetje mazzel had Ameide de Alblas al voor rust op een 2-0 achterstand kunnen zetten. Bas de Kruijk weigerde echter te profiteren van dom balverlies in de achterhoede van de tegenstander. Aan de overzijde van het veld gebeurde nóg minder. En dat had alles te maken met het feit dat Ameide op kundige wijze de aanvoer voor het gevreesde spitsenduo Richard van den Berg/Christiaan Koremans onmogelijk maakte. Na de pauze werd het duel wat opener. De Alblas probeerde via de diepgaande back Remco van der Burgh (de Souburghse variant van Feyenoorder Rick Karsdorp) meer tempo en verrassing in het spel te brengen en bracht halverwege de tweede helft Remco Koremans in plaats van de flets spelende Jeffrey Gelderblom op het middenveld. Dat De Alblas niet zou gaan winnen werd duidelijk vanaf de 80e minuut, waarbij scheidsrechter Laros en De Ablas-spits Christiaan Koremans de hoofdrollen voor hun rekening namen. Koremans zag een actie mislukken en begeleidde zijn teleurstelling verbaal met het woord 'tering'. De arbiter beloonde hem daarvoor met rood, waarna De Alblas verder moest met tien man. Drie minuten later werd het nog erger voor de gasten toen Jan Douwe Stigter de 1-0 tegen de touwen werkte. In de resterende speeltijd lukte het de gasten niet om met tien man een vuist te maken tegen het spierballenvoetbal van angstgegner Termei.