CDA kritisch over plan, maar geeft wel groen licht

Raad akkoord met 'hanghok' Meerkerk

zederik • De gemeenteraad van Zederik stelde hiervoor maandagavond 80.000 euro beschikbaar. Daarvoor wordt onder meer het pannaveld opgeknapt, de basketbaal opnieuw geplaatst en er komen nieuwe speeltoestellen voor jongere kinderen. Meest opvallend is de komst van een overdekte ontmoetingsplaats voor jongeren, op verzoek van de Meerkerkse jeugd zelf.

Twee van hen, Tim Janssen en Roben de Wild, spraken maandagavond tijdens de raadsvergadering in. "Wij willen graag een plek waar niemand last van ons heeft; bij de Plus supermarkt en het gemeentehuis kan dat niet. De Prinses Irenestraat is als plek wel super. Het is in de buurt en toch in het dorp. Het hanghok is niet alleen voor ons, maar ook voor de jongeren die na ons komen."

Brief

Eerder hadden ze via een brief aan de raadsleden al laten weten zelf afspraken te willen maken. 'Wij doen afval in de afvalbak. Als er toch teveel rotzooi is, één keer per maand extra opruimen. Geen bromfietsen op het terrein. Geluid niet te hard, rekening houden met de buurt. Rustig na 22.00 uur en stil na 23.00 uur.' Ook boden ze aan één keer per jaar in gesprek te gaan met omwonenden, politie en jongerenwerk.

Het meedenken van de jongeren bij de facelift van de locatie aan de Prinses Irenestraat werd door de raad op prijs gesteld. Van vrijwel alle kanten kreeg wethouder Wim Mulckhuijse de complimenten over de aanpak van dit project. "Dit is een coproductie met het hele dorp. De plannen zijn wat de inwoners en de jeugd willen."

Overlast

De enige dissonant was het CDA. Raadslid Henk van Nieuwenhuizen richtte zijn pijlen vooral op de jongerenontmoetingsplaats: "Dat is een beladen onderwerp. Hanghokken zorgen voor veel overlast; ik ken tientallen voorbeelden waarbij er in gemeenten één is neergezet en binnen een jaar weer werd weggehaald. De combinatie van een speeltuin met een plek waar jongeren alcohol en wellicht drugs gebruiken lijkt ons niet gewenst."

De christen-democraten stonden hierin alleen. Wel gaf bijvoorbeeld Govert Versluis namens VHL Lokaal Zederik aan dat hij eerst sceptisch was. "Op veel plekken is een hanghok inderdaad uitgelopen op een fiasco. Maar wij geven de jongeren het voordeel van de twijfel. Wel moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over wat er gebeurt bij overlast." Kees Matsinger (ChristenUnie was positiever: "Wij zien hoe enthousiast de jeugd hieraan meewerkt." En Hanneke van der Leun (VVD): "Compliment voor de jongeren dat ze zelf met afspraken komen. Er staat ons niets in de weg om deze jongerenontmoetingsplaats aan hen te geven."

CDA-er Van Nieuwenhuizen ging uiteindelijk, zij het met enige tegenzin, overstag. "Wij houden ernstige bedenkingen, maar willen het niet zonder meer afwijzen. Wat ons betreft komt er een proefperiode van een jaar en wordt het hanghok bij overlast verwijderd." Wethouder Wim Mulckhuijse was blij met het groene licht van de raad. "De planning voor de aanpak van de speellocatie aan de Prinses Irenestraat is dat deze voor komende zomer is afgerond. Alleen de overdekte zitplaats voor de jeugd volgt in verband met de ruimtelijke procedureplanning voor de komende herfst."


Geurt Mouthaan