• Ramon Burger op zijn mountainbike.
• Ramon Burger op zijn mountainbike. Foto:

Ramon Burger bereidt zich voor op reis naar Sri Lanka

Fietsen voor vervolgde christenen

streefkerk • Jezelf in het zweet werken voor een goed doel. Het gebeurt regelmatig. Maar bij Ramon Burger uit Streefkerk is het verhaal erachter wel heel bijzonder.

De 31-jarige Streefkerker gaat namelijk 120 kilometer mountainbiken op Sri Lanka, het eiland in de Indische Oceaan waar hij geboren is. Ramon was tien weken oud toen hij geadopteerd werd in een liefdevol Nederlands gezin. Hij groeide op in Streefkerk. Inmiddels heeft hij zelf een gezin, met twee jonge kinderen.

Biologische moeder

In de afgelopen jaren heeft hij diverse malen hij zijn geboorteland bezocht. Vijf jaar geleden vond hij daar zijn biologische moeder terug. En zijn halfzus. Zijn biologische vader is niet in beeld. Daarover is niets bekend.

Toen hij via de christelijke organisatie Open Doors de uitdaging door de bus kreeg om mee te doen aan een sportieve uitdaging in Sri Lanka, in samenwerking met Muskathlon, schreef hij zichzelf in. "Ik ben sportief ingesteld, houd van een balletje trappen. Fietsen is nieuw voor me, ik ben eigenlijk meer een schaatser."

Open Doors

De iets andere interesses op het gebied van sport weerhielden hem er niet van om mee te doen. Hij wil graag iets doen voor zijn geboorteland, en dan met name de christenen daar. Want Open Doors zet zich in voor vervolgde christenen.

Ramon: "Sri Lanka staat op nummer 45 op de lijst van landen waar christenen vervolgd worden. Open Doors ondersteunt de gelovigen in de kerken die onderdrukt worden."

Sponsoren

Ramon laat zich voor zijn sportieve uitdaging sponsoren. Hij hoopt 10.000 euro te kunnen overmaken aan Open Doors. De teller staat nu op 5400 euro. Behalve veel trainen om het straks vol te kunnen houden, doet hij ook aan fondswerving. "Gelukkig word ik hierbij geholpen door een actiecomité vanuit de Hervormde Kerk. Daar ben ik enorm blij mee."

Want zo kan Ramon zich zoveel mogelijk richten op de sportieve prestatie die hij moet gaan leveren in zijn geboorteland.

"Het zal wel heftig zijn voor me. Niet alleen omdat het een zware tocht is door de bergen van Sri Lanka terwijl het heel warm is. Maar ook omdat we lokale kerken gaan bezoeken en zullen ervaren hoe moeilijk zij het hebben. Ook hoop ik er nog een paar weken aan de reis van Open Doors vast te plakken om mijn familie te bezoeken. Ik zal met heel veel indrukken en ervaringen terug keren naar Nederland."

Voor meer informatie: ramon.muskathlon@gmail.com of 0184-634930. Ook kan men de Facebookpagina van Ramon Burger bekijken voor meer informatie.