NPV Liesveld start met Terminale Thuishulp

molenwaard • De afdeling Liesveld van de Nederlandse Patiënten Vereniging gaat van start met Terminale Thuishulp. Dit is thuishulp waarbij vrijwilligers hulp bieden in een situatie waar iemand ernstig ziek of stervende is.

"Door een dagdeel of deel van de nacht de zorg over te nemen kan de familie even tot rust komen of de nacht doorslapen", vertelt bestuurslid Marinda Donk uit Streefkerk. "Dat het 'waken' bij iemand die stervende is heel waardevol maar tegelijk ook heel intensief is, heeft een van onze bestuursleden zelf ervaren. Samen met nog dertien leden van het gezin zorgde zij ruim twee weken lang dag en nacht voor haar moeder die terminaal was. Ondanks dat de zorg met zoveel kinderen gedragen kon worden, was het een erg intensieve tijd. Ze vroeg zich indertijd dan ook af hoe zoiets mogelijk zou zijn als er geen of minder kinderen aanwezig zouden kunnen zijn. In zo'n geval kan Terminale Thuishulp een uitkomst bieden."

Terminale Thuishulp is geen vervanging van de professionele hulp van bijvoorbeeld een verpleegkundige. "Maar zij kunnen onmogelijk een hele dag of nacht bij iemand blijven. Het doel van Terminale Thuishulp van de NPV is dat mensen die stervende zijn nooit alleen zijn wanneer de dood nabij komt. Juist in die laatste levensfase is het zo belangrijk dat iemand niet alleen is. Het geeft zowel de patiënt als de familie rust als er iemand in de nabijheid is. De vrijwilligers van de Terminale Thuishulp kunnen hierin ondersteuning en verlichting bieden. Er lijkt ons voor nu en de toekomst, wanneer steeds meer mensen langer thuis blijven wonen, een belangrijke en waardevolle rol weggelegd voor deze vrijwilligers."

In een (gratis) cursus van drie dagdelen of avonden wordt meer informatie gegeven over de Terminale Thuishulp. Deze is in Groot-Ammers, waarschijnlijk in april of mei. De exacte datum wordt afgestemd in overleg met degenen die zich aanmelden. Belangstellenden (wel of geen lid van de NPV) kunnen zich aanmelden bij Hennie Korevaar, 0184-662729 of liesveld@afdeling-npvzorg.nl. "Als er zich voldoende vrijwilligers aanmelden, kunnen we de Terminale Thuishulp gaan aanbieden. Mensen die deze hulp willen inschakelen kunnen dan contact opnemen met een van de coördinatoren van NPV Liesveld. Zij kijken vervolgens welke vrijwilliger op dat moment beschikbaar is om hulp te verlenen."