• De drie keer scorende Richard van den Berg viert zijn openingstreffer tegen koploper Wieldrecht.
• De drie keer scorende Richard van den Berg viert zijn openingstreffer tegen koploper Wieldrecht. Foto: Rick den Besten

Sensationele 6-1 zege breekt titelrace volledig open

De Alblas verpulvert Wieldrecht

oud-alblas • De ploeg van trainer Michel de Raad is Wieldrecht tot op één punt genaderd en weet Drechtstreek en IFC op korte afstand. Deze vier clubs gaat elkaar het kampioenschap betwisten, zoveel is wel duidelijk op bijna tweederde van de competitie.

Over de titelkansen van zijn team wilde De Alblas-trainer Michel de Raad het na de knappe 6-1 zege op Wieldrecht (nog) niet hebben. "We doen méé en dat is op zich al hartstikke leuk", vond hij. "En we gaan natuurlijk proberen er de komende maanden alles uit te persen om deze race zo lang mogelijk vol te houden. Ik ben echter ook realist. Wieldrecht heeft een kwalitatief goede ploeg en een brede selectie. Voor die andere concurrent Drechtstreek geldt hetzelfde. Ik wil er maar mee aangeven dat de weg nog lang is,"

Dat De Alblas met 6-1 zou winnen van Wieldrecht ("Mijn mooiste overwinning sinds ik hier trainer ben," aldus De Raad) lag niet geheel in lijn met de verwachtingen. De Dordtenaren, die voor de winterstop nog in één rechte lijn op de titel leken af te denderen, hadden dit seizoen tot dusverre alleen verloren van Drechtstreek en konden klinkende defensieve cijfers laten zien (negen goals tegen in dertien duels). De Alblas kon bovendien geen beroep doen op zijn misschien wel beste speler Job van Vliet. Hij was geblesseerd en moest de topper missen. Een moeilijke middag leek daardoor in het verschiet te liggen voor de Souburghers.

Panenka

De eerste twintig minuten bevestigden dat beeld. Wieldrecht liet verzorgd voetbal zien en zette de thuisploeg behoorlijk onder druk, waarbij met name linkerspits Mark van Agteren het zijn Oud-Alblasser tegenstander Walter Heijkoop moeilijk maakte. Toch was het De Alblas dat in de 24e minuut brutaal de leiding nam.Uit een snelle aanval belandde de bal voor de voeten van de ijzersterk spelende mannetjesputter Stefan Bakker, die vervolgens een perfecte lage voorzet losliet op spits Richard van den Berg. Een seconde later lag de 1-0 achter Wieldrecht-doelman Frank Groeneweg. Vier minuten later moest de Dordtse keeper opnieuw vissen, ditmaal nadat Chris Koremans namens De Alblas een strafschop van een wonderschone 'Panenka-dimensie' voorzag: 2-0.

Wieldrecht wist niet wat het overkwam en raakte de kluts volkomen kwijt. De Alblas op zijn beurt wierp alle schroom van zich af en ontpopte zich als een geoliede machine met veel beweging en zelfvertrouwen. In de 50e minuut ging het licht definitief uit bij Wieldrecht. De onvermoeibare Diede Heykoop trok er op links tussenuit en zag Richard van den Berg bij de tweede paal ongedekt staan: 3-0. Acht minuten later was het wederom raak. Weer was het Diede Heykoop die de voorbereiding voor zijn rekening nam. Stefan Bakker kopte vervolgens de 4-0 in en beloonde zichzelf daarmee voor een uitstekend optreden. In de 61e minuut deed invaller Jens van Vugt met een wonderschone goal - schot in de linkerkruising- iets terug voor het gedemoraliseerde Wieldrecht, waarna De Alblas het tijd vond worden voor een dubbele knock-out. Eerst was het invaller Laurens Barnhoorn die met zijn eerste balcontact (!) de 5-1 aantekende (67e minuut), tien minuten later gevolgd door de 6-1 van Van den Berg.


Jan Timmer