• Sjoerd Veerman en Miriam Vermeij in het Alblasserbos, op weg naar het aangekochte perceel.
• Sjoerd Veerman en Miriam Vermeij in het Alblasserbos, op weg naar het aangekochte perceel. Foto: Marijke Verhoef

Natuur- en vogelwacht koopt hectare Alblasserbos

'Inrichten om het te gaan gebruiken'

wijngaarden • "Het stuk bos was in particuliere handen en stond al enige jaren te koop. Het is slecht onderhouden en daardoor zeer verwilderd, maar het is wel een oud stuk bos", vertelt voorzitter Sjoerd Veerman. Het heeft daardoor een grote diversiteit in bomen, planten en paddenstoelen. Tevens ligt er op het perceel ook een klein stukje griend. "We wilden niet dat het in handen zou komen van een particulier met minder hart voor de natuur. Het zou een grote verstoring van de natuur betekenen wanneer het bestaande huisje op het perceel plaats zou moeten maken voor een nieuwe woning. Gezien de recreatiebestemming was dat mogelijk geweest."

Omdat het bos op een steenworp afstand ligt van het Streeknatuurcentrum aan de Matenaweg 1 te Papendrecht, biedt het de vereniging veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor educatieve projecten, natuurwandelingen met gids en onderzoek van de verschillende werkgroepen. Over de exacte invulling wordt nog met de leden overlegd. Eerst worden onderhoudswerkzaamheden in het bos uitgevoerd. Miriam Vermeij: "We willen het terrein zo natuurlijk mogelijk houden, maar het wel zo inrichten dat het goed te gebruiken is. Misschien dat we nog extra boomsoorten aanplanten of een soort ontdekpad maken. Dat soort dingen konden we voorheen niet doen, omdat we geen eigen terrein hadden." Het bos is nog afgezet met een hek, maar de Natuur- en Vogelwacht kijkt of het mogelijk is om het open te stellen voor het publiek. Vermeij: "Dan kunnen we de bezoekers van het Alblasserbos weer iets nieuws bieden. Straks staan er prachtige sneeuwklokjes in bloei, die kon je voorheen alleen door het hek bekijken."

Het is voor de eerste keer in de bijna 50-jarige historie dat de natuurvereniging zelf grond aankoopt. Eerder heeft de vereniging wel gronden gehuurd om verrommeling tegen te gaan, onder andere een stukje bij de Elthetokerk in Alblasserdam. De grondaankoop is volledig gefinancierd uit eigen middelen. "We zijn een zuinige club", verklaart Veerman. De inkomsten van de vereniging komen onder andere uit de contributie van de 600 leden, de knotwerkzaamheden voor derden en educatieve projecten op scholen. "We knotten met een groep vrijwilligers meer dan duizend bomen per jaar, onder andere voor het waterschap en particulieren. We verdienen dan een euro of vijf a zes per boom", legt Veerman uit.

Ook de educatieve projecten zijn een bron van inkomsten. De vereniging liet vorig jaar 2500 kinderen kennismaken met de natuur, onder andere via projecten met scholen en buitenschoolse opvangen. De vereniging heeft voor iedere leeftijdscategorie een eigen programma en kan ook programma's op maat maken voor basisscholen. In 2016 nam het team van negentien vrijwillige schoolgidsen bij toerbeurt in totaal zeventig groepen mee op ontdekkingstocht in de natuur. Daarnaast komt er eens in de maand een groep van dertig speurkids naar het natuurcentrum voor een educatieve activiteit in de natuur.

De Natuur- en Vogelwacht hoopt vurig dat ze in de toekomst ook het beheer van de Slingelandse Plassen aan de takenlijst toe mag voegen. "De provincie heeft de plassen te koop gezet en Molenwaard en Giessenlanden eerste keus gegeven. Zij kunnen het voor één euro kopen en krijgen dan een miljoen mee voor het onderhoud. We hopen dat de gemeenten het aanbod aannemen, wij zouden dan heel graag het onderhoud van dit gebied voor onze rekening nemen. Nu schakelt Groenservice Zuid-Holland ons al in voor het onderhoud van dit terrein. We werken met vrijwilligers, maar door hun ervaring zijn zij goede profs geworden." De vereniging heeft het aanbod onlangs tijdens een raadsvergadering gedaan en wacht nog op een uitnodiging van de wethouder.

Het past in het beleid van de bijna 50-jarige vereniging. "Wij willen met daden vertellen hoe mooi en belangrijk de natuur is", zegt Veerman. "Mensen hoeven niet ver weg te rijden voor een mooi bos, ook dat vind je gewoon hier in de regio."