• Het oude gemeentehuis in Streefkerk.
• Het oude gemeentehuis in Streefkerk. Foto: Aangeleverd

Eigenaar oude gemeentehuis Streefkerk staat 'overal voor open'

'Leegstand is nooit intentie geweest'

streefkerk • Akerboom kocht het pand in de Kerkstraat kort voor het uitbreken van de crisis. Hij bezit meerdere panden, als belegging. "Molenwaard is de eerste gemeente waar ik zoveel weerstand ontmoet."

De eigenaar komt uit de vastgoedwereld en woont in Zwitserland. Het Streefkerkse pand kocht hij als privépersoon. "Ik dacht dat ik er wat moois van kon maken. Op het moment dat ik het kocht, waren er plannen om het bestemmingsplan te veranderen; de bestemming zou wonen worden, legde men mij uit op het gemeentehuis van Liesveld. Later kwam de gemeente daarop terug." Akerboom startte een procedure bij de Raad van State. "De gemeente is teruggeroepen door de Raad van State, maar vroeg steeds herzieningen aan. De procedure heb ik uiteindelijk verloren."

De eigenaar begrijpt niet waarom de gemeente wonen niet mogelijk wil maken. "Er wordt gezegd dat men wil voorkomen dat toekomstige bewoners geluidsoverlast zouden krijgen van activiteiten in De Vijf Lelies. Ik ben bereid de muren te isoleren en wil praten met de gemeenschap. Het begint een maatschappelijk probleem te worden. Ik heb de gemeente gezegd dat er in de gemeenschap misschien behoefte is aan woningen voor wat oudere mensen. Bovendien: aan de overkant, op tien meter afstand, staan ook woningen. En als ik de agenda van De Vijf Lelies bekijk vraag ik me af: welke activiteiten zullen voor geluidsoverlast zorgen? Dat ene après- skifeest?"

Akerboom wist dat er een kettingbeding op het pand zat. In dat beding, dat over gaat van koper op koper, staat dat het oude gemeentehuis niet als woning gebruikt mocht worden. "Maar zo'n beding kan men openbreken." In een poging van het kettingbeding af te komen, startte Akerboom ook daarvoor een procedure (zie kader hieronder). "Want waarom zou je iemand moeten beschermen tegen mogelijke geluidsoverlast terwijl er al in je bestemmingsplan staat dat wonen niet mag?"


Joop Planken en Patrick Takkenberg, de mannen die het pand kraakten, en Akerboom spraken elkaar woensdag 1 februari. "Ik heb hen verteld dat ik de commotie in het dorp begrijp. Dat het nooit mijn intentie is geweest het pand lang leeg te laten staan. En heb hen uitgelegd dat ik het niet eens ben met hun actie en heb hen gesommeerd het pand te verlaten. Dat begrepen ze. Ik heb nog geen aangifte gedaan, ik praat liever met mensen dan dat ik hen in problemen breng. Ik hoop het samen met hen op te lossen." Akerboom en wethouder Kees Boender spraken elkaar voor het eerst op 17 november vorig jaar. "Het beeld dat gecreëerd wordt is dat ik er huizen van wil maken. Ik heb verteld dat ik overal voor open sta. Als de kosten/baten maar gelijk zijn. Ik heb met mensen uit het dorp gesproken om te bekijken wat we met het pand kunnen doen. Iemand had het plan er wat te doen met jeugdzorg en er een soort hotel van te maken. Ook had ik een gesprek met een tandarts."