Zet CU brengt gezamenlijke zienswijze provinciekeuze dichterbij

regio • Een initiatief van de ChristenUnie heeft tijdens het Vijfheerenlandenberaad de kans vergroot dat de gemeenteraden van Leerdam, Vianen en Zederik een gezamenlijke zienswijze indienen op het herindelingsontwerp voor de Vijfheerenlanden.

De CU kwam met een tekstvoorstel waarin de voorkeur voor Utrecht wordt geschrapt én wordt aangegeven dat Leerdam en Vianen zich uitspreken voor aansluiting bij Utrecht, terwijl Zederik de voorkeur geeft aan Zuid-Holland. De stuurgroep en de meeste fracties omarmden het voorstel van de CU. Alleen SGP Zederik, VHL Lokaal Zederik en één lid van VHL Lokaal Leerdam gaan vooralsnog niet akkoord. De Leerdamse SGP wacht de definitieve tekst van de stuurgroep af.

De SGP bleek verdeeld. SGP Vianen kiest voor Utrecht, de fracties uit Leerdam en Zederik geven de voorkeur aan Zuid-Holland. "Zodat wij met een eigen Zederikse zienswijze komen", aldus Evert Geluk van de SGP Zederik. Diezelfde verdeeldheid was te zien bij de 'lokalen'. VHL Lokaal Vianen en de meerderheid van Leerdam kiezen voor Utrecht, de Zederikse tak is fanatiek voor Zuid-Holland. "Als VKG waren we voor Zuid-Holland. We hebben nu een andere naam, maar zijn niet van gedachten veranderd. We zijn van plan als gemeenteraad van Zederik met een eigen zienswijze te komen" benadrukte Wim van Dijk.

Woordvoerder Tirtsa Kamstra van de CU was kritisch over het herindelingsontwerp van Utrecht. "De onderbouwing moet op tal van punten beter. We zijn niet erg onder de indruk." Ze wees erop dat ook de CU verdeeld is – de Zederikse tak wil in Zuid-Holland blijven, de twee andere fracties kiezen voor Utrecht - maar dat het wel een mooi gebaar zou zijn om als drie raden één zienswijze in te dienen. Vandaar dat de CU met een ingrijpende tekstwijziging kwam. De partij stelde voor om de voorkeur voor Utrecht te schrappen en op te nemen dat twee raden voor Utrecht kiezen en een raad voor Zuid-Holland is.

De urgentie om tot één zienswijze te komen, zorgde ervoor dat de stuurgroep – na een schorsing – de nieuwe tekst omarmde. "We zijn heel blij met deze opening. We roepen de SGP en VHL Lokaal op om diezelfde bestuurskracht te tonen", aldus burgemeester Groeneweg. Wim van Dijk van VHL Lokaal Zederik was minder enthousiast en haalde fors uit naar de Zederikse CU die in zijn ogen overstag is gegaan. "We zijn met elkaar een actie gestart. We dachten met één zienswijze van de raad van Zederik te komen. Nu laat u de mensen in de kou staan. De CU is blijkbaar niet te vertrouwen." Dat liet Kees Matsinger – CU Zederik – niet over zijn kant gaan. "We draaien niet, we kiezen nog steeds voor Zuid-Holland. Dat staat nu zelfs in de gemeenschappelijk zienswijze. Beter kunnen we ons standpunt niet naar voren brengen." PvdA-er Ralf Krämer schoot hem te hulp: "De ChristenUnie heeft met deze tekst de bestaande zienswijze compleet geneutraliseerd. Een grote meerderheid is daardoor wel heel erg toeschietelijk naar een kleine minderheid." SGP Zederik ging niet akkoord met de CU-versie. "De raad van Zederik heeft een duidelijke uitspraak gedaan. We missen geen bestuurskracht, maar zijn gewoon standvastig."