Fractie Renes overweegt nieuwe lokale partij

alblasserwaard • Het Giessenlandse raadslid Esther Renes overweegt een nieuwe lokale partij op te zetten.

Wanneer er voldoende animo is onder inwoners, zal ze meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018 voor de nieuwe gemeente die zal ontstaan per 1 januari 2019, na de herindeling van Giessenlanden en Molenwaard. "Contact hierover met de lokale partij Gemeentebelangen Molenwaard hierover heeft nog niet plaatsgevonden."

Speerpunten van de nieuwe lokale partij zullen onder andere zijn: bestuur(lijke vernieuwing), het sociaal domein en zorg en groen en milieu. "Deze onderwerpen vormen de basis voor de inhoud van een nieuwe lokale beweging", aldus Esther Renes. "Momenteel ben ik druk bezig om het een en ander op papier te zetten. Dit zal ik in de loop van 2017 presenteren. Met deze uitgangspunten hoop ik ook mensen aan te trekken die mee willen denken in een nieuwe lokale beweging en/of op de kieslijst zouden willen. Het lokale belang van inwoners staat bij mij voorop; daarom heb ik ervoor gekozen niet met een landelijke partij die hier nog niet vertegenwoordigd is in zee te gaan."

De inwoonster van Giessenburg kwam na de vorige gemeenteraadsverkiezingen voor de PvdA in de gemeenteraad terecht. Enige tijd later volgde er een breuk met de fractie en ging ze op eigen titel verder. "Ik realiseer me dat als ik niets doe, het na de herindeling afgelopen is. Dan zou het misschien lijken alsof ik alleen voor eigen belang in de raad heb gezeten en dat is zeker niet het geval. De afgelopen anderhalf jaar heb ik hierover nagedacht: ik denk dat er behoefte is aan een nieuwe lokale partij. Er is onvrede over het huidige bestuur en de politiek. Bovendien is de politieke keuze lokaal momenteel niet groot. Een nieuw lokaal geluid naast de geijkte partijen in dit gebied, vergroot de keuze voor kiezers. Overigens zonder populistisch te zijn: het gaat mij ècht om de inhoud, om het belang van inwoners en goed lokaal bestuur."

Geurt Mouthaan