Ontuchtelijke handelingen Bleskensgraafse moeder met zoon

Jaar en vier maanden cel voor ontucht

bleskensgraaf/dordrecht • In een bizarre zedenzaak, waarin een moeder uit Bleskensgraaf ontucht heeft gepleegd met haar tienjarige zoontje, werd afgelopen week door de officier van justitie een gevangenisstraf van een jaar en vier maanden geëist tegen de 48-jarige vrouw.

De officier van justitie liet tijdens de zitting weten nog maar zelden met een dergelijke zaak te maken hebben gehad: "Ik doe nu acht jaar zedenzaken, maar dit is pas de tweede keer dat de verdachte een vrouw is. Bijzonder is ook dat deze vrouw een volledige bekentenis heeft afgelegd."

De emotionele vrouw was op de zitting niet in staat om uit te leggen waarom ze tot haar daden was gekomen. Wel werd duidelijk dat een anonieme man via een chat op internet aan de inwoonster van Bleskensgraaf had voorgesteld om seksfoto's van haar veertienjarige dochter te maken.

Toen de dochter weigerde, vroeg de chatter om foto's van de zoon, die een verstandelijke beperking heeft. De moeder maakte met haar mobieltje een aantal opnamen van hoe ze haar zoon betastte bij zijn geslachtsdeel en hoe ze haar borsten liet strelen door de jongen.

Vriendinnen

De zaak kwam aan het rollen toen vriendinnen van de dochter de foto's en filmpjes op het mobieltje van de moeder zagen. Een van de meisjes vertelde het thuis en haar ouders lichtten de politie in, die in augustus van het vorig jaar bij de vrouw aanbelde. Op haar mobieltje werd het bewijsmateriaal gevonden.

De vrouw zit sindsdien in voorlopige hechtenis en het gezin in volledig uiteengevallen. De kinderen wonen bij een pleeggezin in Drenthe en de echtscheidingsprocedure loopt.

De vader, die niet kan lezen en schrijven, werd op de zitting vertegenwoordigd door zijn zus. Zij vertelde dat haar broer een baan had, maar ook het huishouden moest runnen.

Eenzijdig

Broers en zussen van de moeder zeiden na afloop in een reactie op wat ze te horen hadden gekregen, dat zo wel een erg eenzijdig beeld werd geschetst van de situatie in het gezin. De vader zou veel drinken en juist helemaal geen aandacht besteden aan zijn vrouw en het huishouden. Het slechte huwelijk zou er ook de oorzaak van zijn geweest dat de moeder via internet contact zocht met andere mannen.

Spijt

Op de zitting maakte de vrouw duidelijk dat ze spijt heeft. "Ik zie steeds de beelden voor me die ik tijdens de verhoren moest bekijken", zei ze. Waarop de rechter zei: "Voor alle duidelijkheid: we hebben het dan toch wel over beelden die u zelf hebt gemaakt?". De vrouw knikte. De officier van justitie zei over die beelden nog: "We zie geen verdrietige of boze jongen. Het is de vraag of hij schadelijke gevolgen zal ondervinden van de gebeurtenissen, maar in de praktijk zien we vaak dat die pas later tot uiting komen."

Smartengeld

Namens de jongen is wel om 2500 euro smartengeld gevraagd. Hierover en over de geëiste celstraf doet de rechtbank uitspraak op 16 februari, ook over de eis dat de vrouw zich verplicht moet laten begeleiden door deskundigen.


Cerberus