Romy van Klei uit Meerkerk zit in de finale van Miss Teen of Zuid-Holland 2017.
Romy van Klei uit Meerkerk zit in de finale van Miss Teen of Zuid-Holland 2017. Foto: Marijke Verhoef

Meerkerkse in finale Miss Teen of Zuid-Holland 2017

'Het is veel meer dan alleen mooi zijn'

meerkerk • "Meedoen aan Miss Teen is een enorme boost voor je zelfvertrouwen", vertelt de 18-jarige Romy van Klei uit Meerkerk. Ze schopte het twee jaar geleden tot haar eigen verbazing tot 1st runner up. Zeg maar: de tweede plaats. "Ik ben daardoor opener geworden voor mensen en niet meer verlegen."

De goedlachse Romy kletst aan één stuk door over de verkiezing. Ze draagt de kroon en roze sjerpen uit 2015 en aait haar hond Chanel. Het is moeilijk voor te stellen dat ze een paar jaar geleden een heel stil meisje was. Ze werd gepest omdat ze met haar lengte van 1.75 met kop en schouders boven leeftijdsgenootjes uit stak én omdat ze een gekleurde huid heeft. "Mijn moeder is Nederlands, mijn vader Surinaams, maar hij is helemaal uit beeld. Dat vonden kinderen vroeger altijd maar gek, zo'n donker meisje met een blonde moeder en geen vader." Het maakte Romy onzeker en verlegen. Toen ze zag dat lange meiden het ver kunnen schoppen in de modellenwereld, nam ze contact op met castingbureaus. Sindsdien doet ze regelmatig fotoshoots en acteert ze in videoclips.

Via een castingbureau ontdekte ze twee jaar geleden Miss Beauty of the Netherlands. Deze verkiezing wordt jaarlijks gehouden en kent twee categorieën: Miss Teen voor meiden tussen de vijftien en twintig en Miss Beauty voor meiden vanaf twintig tot 26 jaar. "Ik dacht dat het alleen maar een kwestie was van nagels lakken en opmaken, maar het is veel meer dan dat. Het gaat om de beauty én de brains. Ik heb me enorm ontwikkeld door deze verkiezing", kijkt de studente terug. Ze wil later psycholoog worden en volgt daarom de opleiding tot persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen aan het Da Vinci College.

Miss Teen word je niet zomaar. Het begint met een grote selectiedag, waar honderden meiden op af komen. Dit jaar was dat in het Wings Hotel. "We moesten onszelf eerst in een zakelijke outfit aan de jury presenteren en daarna in bikini, waarbij je ook een stukje moest lopen. Het is namelijk belangrijk hoe je eruit ziet en beweegt, want als Miss sta je vaak op het podium en moet je dus een goede catwalk-loop hebben", legt Romy uit. Ze deed tijdens de selectiedag ook een fotoshoot en moest vragen in het Engels beantwoorden. De jury selecteerde slechts vijftien meisjes voor de regionale finale. Romy is één van hen.

De komende weken staan voor haar helemaal in het teken van de verkiezing. Als finalist krijgt ze allerlei trainingen, variërend van een pittige bootcamp tot trainingen voor presentatie, solliciteren, dansen en op de foto gaan. Daar komt nog voedingsadvies bij kijken, schoonheidsbehandelingen en praktische voorbereidingen voor de Zuid-Hollandse finale op 25 maart. Romy moet haar jurk, bikini en hakken nog selecteren en zorgen dat ze van alles weet over de provincie. Want een miss moet niet alleen mooi zijn, zelfvertrouwen uitstralen en zich uitstekend kunnen presenteren, ze moet óók kennis hebben van haar provincie. Wat is de hoofdstad? Wat is er allemaal te doen? Dat soort dingen. En die vragen moet ze in het Engels kunnen beantwoorden. Daarnaast moeten de missen maatschappelijk betrokken zijn. Dit jaar is Stichting Haarwens als goed doel aan de verkiezing verbonden. Romy is vastberaden om met onder andere een flessenactie en een feest veel geld in te zamelen. Via social media kunnen haar fans meeleven en ontdekken wat er allemaal bij een missverkiezing komt kijkt.

Romy kan niet wachten tot het 25 maart is. De stemmen van het publiek, de jurywaardering voor haar inzet en het juryoordeel over haar prestaties tijdens de finale bepalen of Romy Miss Teen of Zuid-Holland 2017 wordt. Als ze deze titel in de wacht sleept, gaat ze door naar de landelijke finale in september, waarop ook weer internationale wedstrijden volgen. "Het liefst schop ik het tot Miss World, want als Miss mag je echt iets vertegenwoordigen, dat vind ik mooi. En je voelt je gewoon heel vrolijk als ze de roze sjerp met je titel omhangen. Iedere keer als ik de sjerp zie, voel ik dat weer en ben ik gemotiveerd om nóg meer sjerpen te willen winnen."