• Wim Everts bij de nieuwe KBA Rapida.
• Wim Everts bij de nieuwe KBA Rapida. Foto: Rick den Besten

'Kwalitatief zitten we in top 3'

goudriaan • De nieuwe directeur, Wim Everts (44) uit IJsselmuiden, trad aan in september. Na ruim vier maanden in Goudriaan is zijn conclusie: de medewerkers zouden best wat trotser mogen zijn op hun prachtige bedrijf.

Daar heeft hij redenen voor. "Kwalitatief staan we met De Groot - grootsgedrukt in de top drie. En qua omvang in de top vijf." Er is meer wat hem opviel. "Mensen in dit bedrijf zijn ontzettend loyaal en deskundig. Dit betekent wel dat veel mensen reeds lang bij De Groot werken. Verjonging is nodig, nieuw elan, om zo een goede mix van expertise en nieuwe dynamiek te creëren. Daarom werken we op dit moment aan een Young Talent Program. Ook de keuze voor een nieuwe naam en website hangt daarmee samen."

Veel kansen

Afgelopen vrijdag werd voor het personeel de nieuwe naam op feestelijke wijze onthuld. Medewerkers hieven bovendien het glas op een nieuwe indrukwekkende drukpers die bestaat uit acht torens: de KBA Rapida. De machine kan 18.000 vel per uur drukken. Komende vrijdag, 27 januari, worden relaties getrakteerd op een feestje. Beide middagen markeren het veranderproces waarmee het Goudriaanse bedrijf is begonnen. "Er liggen ongelooflijk veel kansen om stappen vooruit te maken."

Naast kansen zijn er bedreigingen. "In de drukkerswereld zetten verkopers via internet de prijzen onder druk. En er is nog steeds overcapaciteit, ondanks dat sinds de crisis 40 procent van de drukkerijen is omgevallen. Daarop antwoorden we door het volledige pakket te leveren en de klant te ontzorgen."

Automatiseren

Nadat Everts het bedrijf samen met het managementteam in kaart had gebracht, besprak hij waar ze met elkaar naartoe moeten en welke stappen daarvoor nodig zijn. "We gaan onze processen herzien, meer automatiseren. Je stuit daarbij op ingesleten patronen, verouderde systemen, en soms ook op weerstand van mensen."

De directeur geniet van de mogelijkheden die het Goudriaanse bedrijf biedt. "De vacature sprak me aan vanwege de uitdaging. Het gaat om een familiebedrijf, rationalisatie en vernieuwing. Een bedrijf dat klaargestoomd moet worden voor de toekomst." De mogelijkheden die Everts in Goudriaan krijgt, sluiten naadloos aan bij de redenen die hij had om ooit voor de studie bedrijfseconomie te kiezen. "Ik wil graag dingen beter maken, de aanzet daarvoor geven."

Na voltooiing van zijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen werkte Everts onder andere als projectmanager implementaties voor Van Meijel Automatisering en bij HSO als director Services. Als aanvulling op zijn kennis en ervaring volgde hij een managementopleiding waar hij leerde over gedragswetenschap, psychologie en juridische aspecten van het ondernemen.

Maatwerk

Everts neemt het bedrijf mee in een veranderende markt. "De Groot is en was een klassiek grafisch bedrijf. In de markt zoals die zich nu ontwikkelt, heb je nodig dat je zowel vormgeving en media als informatie- en druktechnologie aan elkaar koppelt. Die slag hebben we in gang gezet. Online en offline brengen we bij elkaar; de kracht van online bestellen, stellen we ter beschikking aan klanten die op de klassieke manier drukwerk inkopen. En klanten die via onze site drukwerk aanvragen - het gaat dan om standaardproducten - vertellen we dat we ook maatwerk kunnen bieden."

Mogelijkheden

Everts merkt dat de mogelijkheden van de drukkerij nog beter benut kunnen worden. "Het aanbod van De Groot - grootsgedrukt is breed. Bedrijven willen ontzorgd worden. Dat is waar wij ons op richten en waar we goed in zijn. We zijn op dit moment hierdoor ook in gesprek met grootwinkelbedrijven en wereldwijd opererende concerns. Bedrijven van elke omvang, maar ook verenigingen, instellingen en stichtingen kunnen bij ons aankloppen of inloggen voor boeken, magazines, catalogi, flyers, folders, posters, brieven en enveloppen. Daarnaast gaan we binnenkort vlaggen, banners, en displays leveren en ook digitaal printen. De klant vindt bij ons alles onder één dak."