• Berend Buddingh legt uit waarom hij vindt dat Arkel bij Gorinchem hoort.
• Berend Buddingh legt uit waarom hij vindt dat Arkel bij Gorinchem hoort. Foto: Marijke Verhoef

Ook Schelluinen houdt enquête over overstap naar Gorinchem

Ontkoppeling verdeelt Arkel

arkel • "We krijgen alleen te horen waarom we vóór Gorinchem zouden moeten zijn, niet waarom je tegen kunt zijn. Dat steekt", riep één van de 120 aanwezigen vanuit de zaal naar oud-wethouder Berend Buddingh'. En hij was niet de enige. "Mag ik nu vijf minuten de microfoon en zeggen waarom we naar Molenwaard moeten gaan? U houdt een eenzijdig verhaal." Deze opmerking kon rekenen op applaus, maar spreekruimte kreeg de man niet.

Het tekent de avond, die voor de initiatiefnemers van de ontkoppeling niet was bedoeld als debatavond, maar als ondersteuning van de in het dorp verspreide enquête. Buddingh' wilde vooral uitleg geven over de procedurele voorgeschiedenis en de argumenten voor een overstap naar Gorinchem. Bijvoorbeeld omdat veel Arkelnaren in de buurstad werken, naar school gaan, winkelen en uitgaan. "Is het niet belangrijk dat we invloed uit kunnen oefenen in de stad waarmee de verbindingen zo groot zijn?", vroeg Buddingh' zich hardop af.

Hij ging ook uitgebreid in op de verschillen. Zo beslaan Molenwaard en Giessenlanden samen 191 km2, Gorinchem slechts 25 km2. Het politieke klimaat is ook anders.In Molenwaard hebben de christelijke partijen een ruime meerderheid, terwijl in Arkel PvdA en VVD samen een forse meerderheid hebben. Gorinchem is ook meer sociaal liberaal van karakter. "Wat gebeurt er met onze openbare basisschool als we naar Molenwaard gaan?", vroeg één van de aanwezigen. Anderen was het juist tegen het zere been dat het geloof erbij werd gehaald. "Waarom zetten we ons af tegen een christelijke gemeente terwijl we in een tijd leven waarin je elkaar moet accepteren? Je kunt ook in de nieuwe gemeente strijden voor onze idealen", zei één van de bezoekers kritisch.

De angst dat Arkel bij een ontkoppeling ingekapseld wordt door Gorinchem, was duidelijk aanwezig. "Ik vind dat u als een soort Klaas Vaak zand in onze ogen strooit. Ik ben bang dat als we bij Gorinchem gaan horen, we een wijk van Gorinchem worden", klonk het vanuit de zaal, die reageerde met applaus. "De angst om ingekapseld te worden, moeten we opzij zetten", reageerde Buddingh'. "Arkel is geen Dalem en wordt natuurlijk niet een soort Gildewijk. We zijn een kern en dat blijven we." Budding' gaf maandag aan bij een fusie van Giessenlanden met Molenwaard een terugkeer in de politiek te overwegen, maar dan niet bij de PvdA. Deze week wordt de uitslag van de enquête bekend. Bij voldoende stemmen vóór ontkoppeling en aansluiting bij Gorinchem, wil Buddingh' zienswijzen op het raadsbesluit van 30 januari indienen.

Ook in Schelluinen wordt gesproken over ontkoppeling van Giessenlanden en aansluiting bij Gorinchem. Dinsdagavond is er huis-aan-huis een enquête bezorgd, die donderdag en vrijdag opgehaald worden. Zaterdag worden de stemmen geteld, waarna de initiatiefnemers van de enquête zich beraden op te nemen vervolgstappen.