Afbeelding
Gemeente Gorinchem

'Keuze Utrecht niet goed onderbouwd'

gorinchem • De keuze van Utrecht is volgens college en raad van Gorinchem onvoldoende onderbouwd en de gevolgen zijn onvoldoende en onjuist in kaart gebracht. Een keuze voor Utrecht zal onherroepelijk consequenties hebben voor het voortbestaan van enkele succesvolle huidige samenwerkingsverbanden. Dat geldt vooral voor de succesvolle arbeidsmarktregio en de uitvoeringsorganisatie Avres. "Indien daarvoor door het vertrek van de Vijfheerenlanden geen basis meer is, is dat schadelijk voor de economische ontwikkeling van de achterblijvende gemeenten", aldus het raadsvoorstel. "De gemeenten Molenwaard, Giessenlanden en Gorinchem zullen als restant van de huidige AV-regio geen geloofwaardige eigen regio in stand kunnen houden."
Lennert Onvlee (CDA) vindt dat er door de opstellers van het herindelingsontwerp teveel wordt gefocust op de economische voordelen voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden en te weinig nadruk wordt gelegd op geografische nabijheid en cultuur-historische verbondenheid. "Economie is niet afhankelijk van de provinciekeuze."
De gemeenteraad riep in een gezamenlijke motie om het gesprek aan te gaan met de gemeenten Vijfheerenlanden, Giessenlanden en Molenwaard. De huidige succesvolle onderlinge samenwerking moet worden behouden en het liefst worden versterkt.
De drie burgemeesters in de Vijfheerenlanden zijn op hun beurt bepaald nog niet gelukkig met de opstelling van de gemeente Gorinchem in de herindelingsdiscussie. Zij vinden dat buurgemeenten zich niet te veel moeten bemoeien met de eigen keuzes van de drie Vijfheerenlanden. Samenwerking met de regio blijft gewoon in stand, voor welke provincie dan ook gekozen wordt.


Gert-Jan Segers in de Alblasserwaard

regio • Gert-Jan Segers brengt op maandag 6 februari een werkbezoek aan de regio. Overdag komt hij naar Giessenburg en Nieuw-Lekkerland en 's avonds geeft hij een boekpresentatie in Landvast in Alblasserdam.

Gert-Jan Segers is voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie en lijsttrekker voor die partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Het middagprogramma start om 14.30 uur in het kerkelijk centrum de Rank in Giessenburg. Tijdens het bezoek aan Giessenburg zal het onderwerp 'bestuur dichtbij' nader besproken worden. Er is een vrije inloop vanaf 14.00 uur.
Het tweede gedeelte van het werkbezoek zal plaatsvinden in Nieuw-Lekkerland. Gert-Jan Segers wil, graag samen met belangstellenden het onderwerp 'krimpende dorpsscholen' bespreken. Het werkbezoek start hier om 16.00 uur en wordt gehouden in het Carillon. De zaal is open vanaf 15.30 uur.

In de avond zal Gert-Jan Segers in Alblasserdam een lezing geven over zijn boek 'Hoop voor een verdeeld land' in het Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam. De lezing vangt aan om 20.00 uur en is geïnitieerd vanuit verschillende kerken in de regio.