Bevolking Ameide wil
dorpsbeeld
behouden

De Prinsengracht in Ameide. Er is al heel veel gezegd en geschreven over dit onderwerp. Op 30 januari neemt de raad van Zederik een besluit over de herinrichting. Het heeft de gemoederen van aanwonenden, inwoners en bestuurders het afgelopen jaar flink bezig gehouden. Er werden workshops georganiseerd, waarbij bleek dat een extern bureau, met de wethouder voorop, sterk opteerde voor 'Variant A, een plan waarbij de scheiding tussen de rijbanen zou verdwijnen.
De inwoners van het dorp kregen te elfder ure lucht van de op handen zijnde plannen met de Prinsengracht. Eén van de inwoners die zeer begaan is met haar dorp, nam kennis van de plannen. De media werd in kennis gesteld en de historische vereniging en de paardenmarktcommissie volgden. Een ding was wel duidelijk. Bij het kiezen voor variant A. zou het historisch dorpsbeeld voor goed verdwijnen.
Er werd vervolgens halverwege vorig jaar een informatievergadering gehouden, waarbij de wethouder merkbaar met tegenzin en schoorvoetend beloofde met alternatieven te komen. Er kwam in het najaar een Variant B, waar de gescheiden rijbanen behouden zouden blijven, met waar mogelijk een verbreding van het trottoir. Op basis van een spontaan door een van de aanwezigen georganiseerde telling, bleek echter dat een ruime meerderheid voor variant B (gescheiden rijbanen) te zijn en te blijven.
Op 19 december 2016 zou de gemeenteraad de knoop definitief doorhakken. Er kwam echter geen besluit. De besluitvorming liet op zich wachten en werd uitgesteld naar de raadsvergadering van 30 januari 2017. Waarom? Een aantal aanwonenden, dat voorstander is van variant A, nam het initiatief tot het slaan van piket paaltjes. Het slaan van deze paaltjes in de groenstrook (de denkbeeldige gracht) moest de bestuurders duidelijk maken dat er op sommige plaatsen nagenoeg niets van groen over bleef als de trottoirs zouden worden verbreed naar de huidige normen. Deze normen zijn echter niet dwingend. Tijdens een informatievergadering op 9 januari 2017 werd ook nog een Variant A plus gepresenteerd door het CDA. Met behulp van geprojecteerde stenen die de loop van de gracht symboliseren en borden met een historische verwijzing wordt, denkt men tegemoet gekomen te zijn aan de wensen van de inwoners die het historisch besef levend willen houden. Een zoethoudertje?
Ik vertrouw er op dat de raad van onze gemeente Zederik op 30 januari 2017 een verstandig besluit neemt. Het besef dat een grote meerderheid van de plaatselijke bevolking het dorpsbeeld van de Prinsengracht graag in stand houdt zal er nu toch wel zijn?

Anja van der Grijn, Ameide