• De nieuwbouw komt aan de achterkant van de winkel en krijgt panelen met beplanting.
• De nieuwbouw komt aan de achterkant van de winkel en krijgt panelen met beplanting. Foto: Plus

Plus Meerkerk krijgt er 350 m² bij

meerkerk • Ondernemer Frans Versteeg verwacht deze zomer zijn Plus-supermarkt aan het Raadhuisplein in Meerkerk met 350 vierkante meter te kunnen uitbreiden.

Hij wilde zijn winkel vijf jaar geleden al vergroten, maar moest wachten op de gemeente en nutsbedrijven. "Waarschijnlijk kunnen we medio dit jaar starten met verbouwen. Ik ben onder andere afhankelijk van Stedin; er liggen leidingen achter de winkel die een paar meter moeten worden verplaatst."

De vergunning van de gemeente verwacht Versteeg nu elk moment te ontvangen. "Dat proces is in de afrondende fase. De vergunningprocedure heeft anderhalf jaar geduurd; langer dan we verwachtten."

Bij de overname vijftien jaar geleden vond Versteeg de winkel al te klein. "De ontwikkeling in supermarktland is dat winkels steeds groter worden. Als je een succesvol bedrijf wilt houden, moet je dus uitbreiden. We hebben een plan dat in mijn ogen simpel is: gewoon wat vierkante meters toevoegen aan de achterkant. Maar mede doordat het pand twee eigenaren heeft en ik het huur van de coöperatie Plus, moet je met drie partijen aan tafel om het te regelen. Vijf jaar geleden verliep het proces vlotjes, totdat de woningen boven de winkel een nieuwe eigenaar kregen; Vestia werd Patrizia. Daardoor begon de planvorming weer opnieuw."

Vijf jaar geleden zette Versteeg al een eerste stap; hij betrok een bakkerij bij zijn winkel. Deze ligt aan de overkant van een passage en is dus gescheiden van de supermarkt.

Nieuwe doorgang

"De passage betrekken we bij de winkel, net als het huidige magazijn en de bakkerij. De opslag verhuist naar het nieuwe deel. De plannen voorzien ook in 26 extra parkeerplaatsen op het Raadhuisplein. Aan de bewoners boven de winkel is ook gedacht; vanwege het verdwijnen van de passage krijgen ze een andere doorgang naar het Raadhuisplein. Al in maart hebben we met hen gesprekken gevoerd. Zij zijn positief over de plannen. Er komt voor hen een doorgang langs de achterkant van de huidige bakkerij."

Geduldig blijven tijdens het voorbereidingsproces was lastig voor Versteeg en zijn team. "Je wilt vaart houden. Met de nutsbedrijven hebben we nog een enorme hobbel te nemen. We zijn al sinds maart vorig jaar bezig om die partijen aan tafel te krijgen. Onze aanvraag ligt op een stapeltje. Stedin is een monopolist, dat merk je." Versteeg verwacht dat het voor de zomervakantie rond komt met Stedin.

Tijdens de verbouwing blijft de supermarkt zoveel mogelijk open, maar een tijdelijke sluiting is onvermijdelijk. "We gaan twee weken dicht, in die weken wordt de volledige winkel vernieuwd. Maar voor ouderen gaan we iets regelen, bijvoorbeeld een shuttle-service naar de Plus in Gorinchem."