• Wethouder Goof Bos slaat een eerste paal.
• Wethouder Goof Bos slaat een eerste paal. Foto: gemeente zederik

Wethouder Goof Bos vanaf 1970 actief in lokale politiek

'Woningbouw is hoeksteen vitaliteit'

zederik • Goof Bos; vanaf 1970 is hij een vertrouwd gezicht in eerst de Lexmondse en later de Zederikse politiek. Al zat er een pauze van twaalf jaar in. Van 1990 tot 2002 nam hij afstand van de lokale politiek. Daarna keerde de CDA-er weer voor acht jaar terug in de raad en nam hij in 2010 het wethouderstokje over van Jory Verwolf. Dit jaar wordt hij 73 en gezien het feit dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden pas op 1 januari 2019 tot stand komt, besloot hij - voor velen onverwacht - zijn functie per 30 januari neer te leggen. Zijn entree in de lokale politiek liep ook niet helemaal volgens de gebaande paden. In de ARP (één van de voorlopers van het CDA, red.) in Lexmond gingen eind jaren zestig stemmen op die pleiten voor verjonging en vernieuwing. Goof Bos kreeg de vraag om daar invulling aan te geven. "Er is toen een actie opgezet om mij met voorkeursstemmen in de gemeenteraad te krijgen", blikt de inwoner van Lexmond terug. "Een spannende en prachtige tijd. Mensen vochten er werkelijk voor mij om genoeg stemmen voor mij binnen te halen. En het is gelukt. Voor de ARP kwam ik in de raad."

Zijn motivatie om de politiek in te gaan: hij zag meerdere zaken die verbetering moesten worden. "Het eerste onderwerp waar we mee aan de slag gingen was te voorkomen dat er rioolwater ongezuiverd op de Lek zou worden geloosd. We hebben ervoor gezorgd dat er een persleiding naar het zuiveringsstation in Vianen kwam." Een ander wapenfeit: de realisatie van het sportcomplex in Lexmond. "De sportvoorzieningen waren destijds buitengewoon matig. Via een sportstichting hebben we er alles aan gedaan om daar wat aan te doen. Dat resulteerde erin dat er op de huidige locatie voetbalvelden, een landijsbaan, tennisbanen en een sportzaal kwamen. Voor die zaal ben ik op jacht geweest naar subsidies. Na ettelijke telefoontjes kon ik langskomen bij het Ministerie van Sociale Zaken. 'De lijst is vol', kreeg ik te horen. 'Maar kan ik dan niet onderaan die lijst komen?', vroeg ik. Dat kon; in de maanden daarna informeerde ik regelmatig en stegen we langzamerhand naar boven. Uiteindelijk kwam het verlossende telefoontje: we kregen 440.000 gulden subsidie voor een sportzaal die acht ton kostte. Dat was een geweldig moment."

Hij noemt daarnaast nadrukkelijk de vele vrijwilligers die bij de realisatie van dit project betrokken waren. "Wat dat betreft is er nog niets veranderd", maakt Goof Bos de sprong naar het heden. "Om de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen in stand te houden, moeten er in die kernen zelf initiatieven genomen worden. De overheid dient daarbij te stimuleren en te faciliteren, bijvoorbeeld in de vorm deskundigheid of door ervoor te zorgen dat er in de kernen jonge mensen wonen die het voortouw nemen. Cruciaal daarbij is woningbouw, een hoeksteen van vitaliteit. Zederik was in 2010, toen ik wethouder werd, op het dieptepunt qua inwoneraantal beland. Er was al wel veel voorbereidend werk verricht zodat ik een vliegende start kon maken. Ik hanteerde bij de plannen het motto: "het is altijd tijd voor kwaliteit". Inmiddels zijn er zo'n vierhonderd woningen gebouwd in Zederik, een toename van zo'n acht procent. Daarmee zijn we koploper in de regio. We zijn geen krimpregio, maar groeien op een gezonde manier."

De herindelingen in de regio ziet hij als een kans om die positieve tendens voort te zetten. "Als gemeente Vijfheerenlanden ben je een sterke speler aan de onderhandelingstafel. Vanuit de Alblasserwaard gezien vormt de gemeente Vijfheerenlanden een ideale poort naar de dynamische oostzijde , waar de nieuwe gemeente Giessenlanden en Molenwaard een westelijke poort naar de Drechtsteden en Rotterdam vormt. Dat biedt mogelijkheden om de vitaliteit van de streek te bevorderen. Wat betreft de provinciekeuze: qua beleid is er nauwelijks verschil tussen Zuid-Holland en Utrecht. De kwestie wordt opgeklopt. Het gaat meer om het gevoel dan om de feiten." Wat wethouder Bos na zijn afscheid gaat doen? "Eerst skiën", lacht hij. "Ik zit erover te denken om me daarna met duurzaamheid bezig te gaan houden. Hoe kun je grote stappen zetten om de klimaatverandering op te vangen? In de jaren zeventig was ik al bezig met de Club van Rome; dat komt nu weer terug."


Geurt Mouthaan