Historische Vereniging bang voor aantasting historisch karakter

'Reconstructie Prinsengracht is soap'

ameide • De Zederikse gemeenteraad bespreek maandag 9 januari tijdens de informatievergadering twee varianten. Variant A, die ambtelijk de meeste steun krijgt, zou wat betreft de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven een verkeerde keuze zijn.

'De Prinsengracht verwordt bij de uitwerking van deze variant steeds meer tot een woonerf- een stedenbouwkundige dwaling uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, waarvan verscheidene postbestellers en leveranciers tot op de dag van vandaag hinder ondervinden', zo stelt het bestuur van de vereniging in een brief aan de leden van de gemeenteraad.

In het schrijven blijkt duidelijk dat de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven niet te spreken is over de manier waarop het gemeentebestuur dit proces aanpakt. 'We kunnen geen andere conclusie trekken dat het besluitvormingsproces met betrekking tot de reconstructie van de Prinsengracht inmiddels onmiskenbaar trekken van een heuse "soap" vertoont. Dat zou als zodanig een bron van vermaak kunnen zijn, ware het niet dat het hier om een uiterst serieuze aangelegenheid gaat.'

Voorkeur

Volgens het bestuur worden de voordelen van de genoemde variant A door het gemeentebestuur steeds breed uitgemeten, terwijl van de argumenten voor variant B niet of nauwelijks melding wordt gemaakt. En deze variant heeft juist de voorkeur van de vereniging, omdat deze past bij de uitgangspunten van hoe de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven de Prinsengracht zou willen renoveren: de beide rijbanen op een passende, klassieke wijze opnieuw te bestraten, de trottoirs waar nodig verbreden, de groenstrook dienovereenkomstig te versmallen en de bestaande straatverlichting intact laten. 'Deze aanpak komt in grote lijnen overeen met wat in de medio oktober van dit jaar door Dorp, Stad en Land gepubliceerde 'Visie op de herinrichting van de Prinsengracht Ameide'.'

Bewonersbijeenkomsten

Aanleiding voor de aanpak van de Prinsengracht is het feit dat de bestrating aan vervanging toe is. Wat betreft het gemeentebestuur is dat een goede gelegenheid om 'de kwaliteit van de openbare ruimte op te waarderen', zoals in het voorstel aan de gemeenteraad staat. Hiervoor is 200.000 euro gereserveerd. Beide varianten vallen qua kosten overigens binnen dit budget. De inwoners van Ameide zijn tijdens meerdere bewonersbijeenkomsten meegenomen in dit project.

Parkeren

Bij variant A worden de huidige rijbanen verlegd en samengevoegd, met daarnaast een brede groenstrook. Variant B is gebaseerd op het huidige uiterlijk met twee rijstroken en een middenberm; daarbij orden de trottoirs verbreed en komt er meer ruimte voor parkeren.


Geurt Mouthaan