Zes christelijke scholen gaan samen verder

molenwaard • Vijf besturen van zes christelijke basisscholen in Molenwaard willen bestuurlijk fuseren. Het gaat daarbij om scholen uit Bleskensgraaf, Goudriaan, Nieuw-Lekkerland, Ottoland en Wijngaarden.

Het doel is voor de toekomst de huidige onderwijskwaliteit vasthouden, personele en financiële kwetsbaarheid verminderen en alle huidige scholen in stand houden. Begin 2017 leggen de besturen de besluitvorming ter goedkeuring voor aan hun ledenvergaderingen.

Aanleiding voor deze besturenfusie is het teruglopend aantal leerlingen op enkele scholen en het gedeelde verantwoordelijkheidsbesef voor behoud van kleine christelijke scholen in de gemeente Molenwaard. 'Daarnaast ervaren besturen de groter wordende verantwoordelijkheden die vanuit het rijk bij scholen neergelegd worden en de ingewikkelder wordende wetgeving', melden de besturen in een persbericht. 'Voorbeelden zijn de verantwoordelijkheid voor het groot onderhoud van schoolgebouwen en de wetgeving rond het aanstellen van personeel. Schoolbestuursleden dragen als vrijwilligers grote verantwoordelijkheid. Daarbij komt dat het vinden van (capabele) bestuursleden steeds moeilijker wordt.'

De besturen concludeerden op basis van gezamenlijk onderzoek dat het bundelen van krachten in de vorm van een besturenfusie bijdraagt aan de continuïteit en kwaliteit van het christelijk onderwijs in de Alblasserwaard. De zes scholen worden, na het groene licht van de ledenvergaderingen, ondergebracht in een nieuwe vereniging: Vereniging voor Scholen met de Bijbel Alblasserwaard.

Iedereen die de grondslag van de vereniging onderschrijft kan lid worden van de nieuwe vereniging en zo invloed uitoefenen. 'Directie en leerkrachten op de afzonderlijke scholen krijgen veel vrijheid om het onderwijs vorm en inhoud te geven passend bij de betreffende locatie. Het uitgangspunt is 'Lokaal wat kan, centraal wat moet'. Lokale invloed van leden op het benoemen van personeelsleden blijft er via de locatieraad, die betrokken wordt bij sollicitatiegesprekken.'

Mr. W. van Leussen, technisch voorzitter van de stuurgroep besturenfusie, is tevreden: "Samen staan de scholen sterker in de vragen en uitdagingen die nu en in de toekomst op de scholen zullen afkomen. Alle betrokkenen zijn ervan doordrongen dat het een goede zaak is om de krachten te bundelen."