Brandweer druk met blussen vele (kleine) brandjes

Oud en nieuw: duizenden euro's schade

regio • De vernielingen tijdens de viering van oud en nieuw kosten de gemeente Molenwaard 13.055 euro. Bijna 3.000 euro meer dan een jaar eerder, toen de schadepost 10.750 euro was.

Dit jaar zijn er meer prullenbakken gesneuveld en ruiten van bushokjes kapot gegaan. Vooral in Bleskensgraaf, Groot-Ammers en Streefkerk was het schadebedrag fors hoger. In Bleskensgraaf en Streefkerk was het vorig jaar 0 euro en deze keer respectievelijk 1.435 en 1.195 euro, in Groot-Ammers ging het van 960 naar 1.850 euro. Ook in Nieuw-Lekkerland (van 3.190 naar 3.570 euro) en Ottoland (van 0 naar 185 euro) lagen de kosten hoger.

In Oud-Alblas daalde de kostenpost door vernielingen van 2.100 naar 1.760 euro, in Nieuwpoort-Langerak ging het omlaag van 2.700 naar 2.330 euro, in Goudriaan bleef het gelijk (360 euro) en in Brandwijk liep het schadebedrag terug van 1.440 naar 370 euro. In Wijngaarden, Kinderdijk en Molenaarsgraaf bleef de teller net als vorig jaar op 0 euro staan.

Trapveld Bleskensgraaf

Het trapveld in Bleskensgraaf raakte zaterdagmiddag zwaar beschadigd. De klankbordgroep had een metalen container geplaatst om daarin een vuur te stoken, om zo te voorkomen dat deze jaarlijkse traditie schade aan grasmat zou veroorzaken. Deze container werd echter aan de kant geschoven en ernaast werd een groot vuur gemaakt. Medewerkers van de gemeente zijn zestien uur bezig geweest om hout, as en glas te verwijderen. In het voorjaar moet de grasmat opnieuw worden ingezaaid, waardoor er enige tijd niet gevoetbald kan worden op het trapveld.

Giessenlanden

In Giessenlanden was de kostenpost van oud en nieuw 5.000 euro, 2.000 euro meer dan vorig jaar. Er waren veel kleinere schades, waaronder een groot aantal kapotte verkeersborden. Daarnaast hebben buitendienstmedewerkers van de gemeente rond de jaarwisseling veel putdeksels terug moeten leggen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Verder is in de speeltuin in Hoogblokland een speeltoestel vernield.

Zederik

In de gemeente Zederik lagen de kosten voor de schade aan materialen in de buitenruimte dit jaar juist lager: 7.640 in plaats van 10.668 euro. Dit is exclusief BTW en de kosten voor beveiliging en brandweer. Deze zijn nog niet bekend.

De brandweer Zuid-Holland Zuid is tijdens de jaarwisseling druk geweest met het blussen van vele buitenbrandjes. In totaal moest de brandweer 208 keer in actie komen. In Nieuw-Lekkerland ontstond brand in containers langs de Wipmolen, de Planetenlaan en de Roerdomp.

Een brand in een container nabij het Carillon sloeg over naar de fietsenstalling, waardoor het gebouw vlam dreigde te vatten. De brandweer van Nieuw-Lekkerland kon dit voorkomen.

De brandweer kijkt terug op een gemoedelijke sfeer tijdens de jaarwisseling, echter bij vier incidenten is melding gemaakt van belemmering door publiek tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Bij het blussen van drie buitenbranden in Dordrecht en één in Gorinchem werd de bemanning van een brandweerauto belaagd met vuurwerk, hierop heeft de politie ingegrepen.