• Colin Schrijver en Dylan van Beuzekom in het vernieuwde Thialf.
• Colin Schrijver en Dylan van Beuzekom in het vernieuwde Thialf. Foto: Rina Schrijver

Annamarie Thomas als leermeester

hoornaar/ameide • Hoewel Koning Winter de weg naar Nederland nog niet heeft weten te vinden, staan de talentvolle tieners Colin Schrijver (15), Melvin van Beuzekom (16) en zijn jongere broer Dylan (15) een paar keer per week op het ijs.

Normaliter rijden ze op hun vaste baan in Breda. Maar afgelopen kerstvakantie reden de junioren uit Hoornaar respectievelijk Ameide in de vernieuwde schaatstempel Thialf in Heerenveen. "Een groot verschil ten opzichte van andere jaren", merkt Colin op. "Echt bizar, al het vocht wordt eruit gefilterd." Dylan vult aan: "Na twee, drie rondjes inrijden moet je echt wat drinken. Als er vorig jaar een deur werd geopend, kwam er direct buitenlucht naar binnen. Nu kan dat niet meer, want de vele sluisdeuren voorkomen dat er direct contact met buiten is." Toch gaat er niets boven de hooglandbaan van het Duitse Inzell, vindt het Alblasserwaardse trio. "Tijdens de herfstvakantie hebben we er gereden. Daar is de luchtdruk zo laag en schaats je nóg een stuk makkelijker", weet Melvin, die vanwege een gemiste kwalificatie helaas niet mocht aantreden in Friesland.

Colin en Dylan reden wel in Thialf. "Op Oudejaarsdag vertrokken we naar Heerenveen, met onze vaste trainster Annamarie Thomas. Zij is heel ervaren en van haar leren we ontzettend veel. Nee, ze rijdt zelf niet mee maar schreeuwt heel hard langs de kant als we het niet goed doen. Dan loopt ze met haar ijzers van het ijs zo op het beton. Op dinsdag, donderdag en vrijdag pikt een van onze ouders ons na school onderaan de Gorcumse brug op en rijden we naar Breda. Na een uurtje op het ijs gaan we weer naar huis. Onderweg eet ik en als ik thuis ben ga ik nog leren voor school", aldus de VWO-leerling Colin. "Ik kan niet zo goed eten in de auto, ik vul pas in Ameide mijn energievoorraad aan", knipoogt Melvin.

De jonge cracks rijden al mooie tijden. Alle drie schaatsen ze onder de magische grens van 40 seconden op de 500 meter. "In Heerenveen heb ik mijn pr van 39.87 geëvenaard. In totaliteit ben ik zaterdag twee keer vijfde geworden in mijn leeftijdscategorie", zegt Dylan. Zijn maatje Colin was minder gelukkig. "Door een val had ik last van mijn heup, maar met een eindklassering in de middenmoot mag ik niet ontevreden zijn."

Op korte termijn is plaatsing voor diverse NK's het doel. Dylan hoopt, net als zijn broer Melvin, op een allround- en een sprinttoernooi. Colin kijkt uit haar het NK Marathon. Maar diep in hun hart willen ze ook wel in de Alblasserwaardse polder schaatsen. "Een Molentocht lijkt mij wel leuk", zegt Colin. "Maar wat geld verdienen met kortebaanwedstrijden lijkt mij ook wel iets", glimlacht Dylan.


Theo Sprong