• Helma van Tol.
• Helma van Tol. Foto: Evelien Verlaan fotografie

Eigen praktijk voor Helma van Tol

groot-ammers • Met psychologe Helma van Tol krijgt het gezondheidscentrum in Groot-Ammers er weer een discipline bij. Sinds enige tijd is ze er elke woensdagochtend te vinden.

In 2012 besloot Helma van Tol als GZ psychologe zelfstandig aan de slag te gaan. Ze werkt inmiddels alweer enkele jaren voor een psychologenpraktijk in Sliedrecht en Yulius, een instantie voor geestelijke gezondheidszorg. "Maar daarnaast had ik regelmatig hier thuis en op andere plekken ook andere losse trajecten. Het begon te kriebelen om een eigen praktijk op te zetten", blikt de inwoonster van Groot-Ammers terug. "Zo kwam ik terecht bij het gezondheidscentrum in mijn woonplaats, waar nog geen psycholoog gevestigd is. Daar huur ik sinds enkele maanden op woensdagochtend een ruimte."

Het bleek meteen al in een behoefte te voorzien. Waar ze voorzichtigheidshalve de afspraak maakte dat ze haar onderkomen per uur kan huren, zit de ochtend nu al helemaal volgeboekt. "Daarom denk ik nu af en toe al aan uitbreiden. Tegelijkertijd wil ik mijn andere werkzaamheden ook aanhouden. In Groot-Ammers en Sliedrecht gaat het om basiszorg. Bij Yulius houd ik me bezig met ernstigere problematiek en intensievere trajecten. Die combinatie spreekt me aan."

Het grootste deel van haar patiënten komt na een verwijzing van de huisarts binnen, maar ook zonder zo'n briefje kan men aankloppen. "Alleen worden de kosten dan niet vergoed door de verzekering. Het komt wel voor: mensen die bijvoorbeeld niet lekker in hun vel zitten en willen dat ik met hen meedenk om daar een oplossing voor te vinden. Daarnaast gaat het in veel gevallen om depressieve klachten, angststoornissen, het niet kunnen afsluiten van een rouwproces of vermoedens rond ADHD of autisme. In de laatste categorie gaat het regelmatig om het vaststellen van een diagnose."

Ze verwacht dat haar inzet en die van haar collega-psychologen de komende jaren alleen maar meer gevraagd zal worden. "Aan de ene kant komt dat door de toenemende werkdruk; aan de andere kant blijven mensen langer met klachten lopen omdat de kosten van een behandeling veel minder vergoed worden. Ze komen dan pas bij ons terecht als de stoornis veel ernstiger is en er dus een langere en intensievere behandeling nodig is."

Helma van Tol omschrijft zichzelf als een praktische en toekomstgerichte psycholoog. "Natuurlijk besteed ik veel aandacht aan de achtergrond van de problematiek, maar ik schakel zo snel mogelijk over naar de vraag 'Hoe nu verder?'. Een werkwijze die in de praktijk goed uitpakt, merkt ze al jaren. "Daar haal ik veel voldoening uit. Het is het mooiste van dit vak om mensen opgeknapt de deur uit te zien gaan."


q psychologenpraktijkmolenwaard.nl