De eerstvolgende werkzaterdag op 7 januari gaat gewoon door.
De eerstvolgende werkzaterdag op 7 januari gaat gewoon door.

'We spreken eigenlijk van een vertrouwenskwestie'

Onenigheid in bestuur Groene Long

alblasserdam • De onenigheid binnen het bestuur van de Alblasserdamse natuurorganisatie wordt door Cees van Leeuwen 'een heidebrand' genoemd, die al een jaar lang voortwoekert. Hij is onlangs opgestapt als secretaris. "Vorig jaar was er al onenigheid ontstaan in het bestuur, onder andere omdat een deel van het bestuur vond dat de voorzitter en secretaris niet zonder de overige bestuursleden kennis mochten maken met de nieuwe burgemeester. Volgens mij juist een taak van een voorzitter en secretaris. We spreken dus eigenlijk over een vertrouwenskwestie", aldus Van Leeuwen.

De voorzitter en een bestuurslid zijn toen opgestapt, evenals een aantal zeer trouwe vrijwilligers. Van Leeuwen: "Ook ik heb toen op het punt gestaan op te stappen. Omdat ik mij grondlegger van de Groene Long voel, heb ik na ampel overleg besloten om te blijven."

Van Leeuwen vertelt dat de vertrouwenskwestie in de afgelopen bestuursvergadering opnieuw aan de orde kwam, ditmaal in het kader van een overleg met een wethouder.

"Voor mij en bestuurslid Sylvie is de maat nu ook vol en wij hebben besloten, hoe moeilijk dat ook voor mij is, om afscheid te nemen van 'mijn club' en het bestuur te verlaten. Wat mij betreft geldt dit ook alle verdere activiteiten."

Bestuurslid Klaas Boon ontkent de aantijgingen van Van Leeuwen. "De heer Van Leeuwen schetst hoe hij alles heeft ervaren. Dat is niet hoe wij dingen hebben ervaren. Daarnaast verdraait de heer Van Leeuwen zaken en zijn een aantal dingen die hij schrijft niet juist".

Voorzitter Nel de Vries betreurt de gang van zaken. Zij is pas een driekwart jaar voorzitter en kan en wil niet ingaan op de details. "Maar in mijn optiek was dit niet nodig geweest. Ik vind dat er gewoon gepraat moet worden en dat er geen mailtjes en appjes gestuurd moeten worden, want die worden vaak verkeerd begrepen. Hier heb ik dan ook mijn best voor gedaan, helaas zonder het gewenste resultaat"

Nel de Vries en Klaas Boon noemen de Groene Long een 'mooie en vooral een heel gezellige club' en benadrukken dat alle geplande activiteiten tijdens de komende werkzaterdagen gewoon doorgaan. Ze hebben geen signalen gekregen dat er nu grote aantallen vrijwilligers zouden vertrekken in de het kielzog van Cees en Sylvie. Integendeel, er melden zich volgens hen juist steeds nieuwe mensen aan.

"Als het seizoen voorbij is, gaan we in alle rust op zoek naar een nieuwe secretaris", deelt voorzitter Nel de Vries verder mee. Ze heeft evenwel nog hoop dat het goed gaat komen tussen Cees en Sylvie en de rest van de Groene Long en dat het vertrouwen hersteld kan worden.

Bert Bons