• Een groepsfoto van de partners van Grenzeloos Biobases Onderwijs.
• Een groepsfoto van de partners van Grenzeloos Biobases Onderwijs.

Drie miljoen voor Biobased Onderwijs

drechtsteden • In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht vond woensdag de startbijeenkomst plaats van het project 'Grenzeloos Biobased Onderwijs'.

De centrum gemeente Dordrecht, het Da Vinci College en 12 Nederlandse en Vlaamse partners investeren in totaal 3 miljoen euro waarvan 1,5 miljoen euro subsidie van Interreg Vlaanderen-Nederland. Het doel van het project is om in drie jaar meer en beter gekwalificeerd personeel op te leiden voor het toenemende aantal bedrijven in de grensregio dat 'groene' grondstoffen gebruikt als brandstof en voor productinnovatie. Deze ontwikkeling biedt veel kansen voor de economie in de regio en kan op termijn zo'n 1500 nieuwe banen opleveren.

Met deelname aan het project Grenzeloos Biobased onderwijs zal de komende drie jaar een impuls worden gegeven aan innovaties in de bouw en maritieme sector. Bestaande kennis bij Vlaamse Nederlandse partners over versterkte bio composieten, biobased bouwmaterialen en 3D printing met bio materialen zullen in deze sectoren toepasbaar worden gemaakt. Met deze ontwikkeling leveren de gemeente Dordrecht, de Drechtsteden en Da Vinci College een bijdrage aan behoud en uitbreiding van werkgelegenheid in de maritieme- en bouwsector.


De 'biobased economy', waarin fossiele brand- en grondstoffen plaatsmaken voor 'groene' alternatieven, zorgt voor innovaties en businesskansen in diverse traditionele sectoren zoals agro-food, bouw, chemie, textiel en maritiem. Vlaanderen en Nederland zijn koploper op het gebied van biobased economy, maar de kennis van huidige werknemers in de industrie schiet nog te kort om de groeipotentie van deze sector te benutten.