• Lucas en Marijn geven de snelheden door aan de meisjes bij de pont.
• Lucas en Marijn geven de snelheden door aan de meisjes bij de pont. Foto: Bert Bons

Kinderen delen nepboetes uit

kinderdijk • De vier kinderen protesteren daarmee op hun eigen manier tegen de hoge snelheden waarmee auto's door hun straat rijden. Er mag maximaal dertig gereden worden, maar er wordt vaak te hard gereden.

"Lucas had met Sinterklaas een politiesetje gekregen, daar zat ook een bonnenboekje bij", vertelt Margreet Prins, moeder van de zevenjarige jongen. "Hij kwam toen zelf met het idee om daarmee boetes te gaan uitdelen aan de auto's die te hard rijden."

Samen met de buurtkinderen Marijn (8), Annabel (9) en Eva (11) werd een plan gemaakt; twee van de kinderen bij het matrixbord waarop de snelheid aangegeven wordt en twee kinderen bij opstelstrook voor de pont, iets verderop in de straat. Met een walkie talkie werden woensdagmiddag de snelheden doorgegeven aan het team bij de pont, die vervolgens op het raampje tikte en de nepboete overhandigde. Er zijn enkele tientallen nepboetes uitgedeeld door de kinderen.

"De mensen reageerden goed op de actie van de kinderen", vervolgt Margreet, die samen met een andere moeder, Esther Vliegenthart, op de achtergrond alles in de gaten hield. "Als je als volwassene dit zou doen, zou je al snel een grote mond krijgen, maar bij kinderen doen ze dat niet zo snel."

Ondanks het ludieke karakter is voor de bewoners van de straat een serieuze zaak. "Sinds de gemeente hier de straat gerenoveerd heeft, is het een racebaan geworden", legt Margreet uit. "Voorheen zaten er wegversmallingen in waardoor je moest afremmen, maar nu is het één rechte weg geworden. Als mensen dan de pont moeten halen, wordt er soms erg hard gereden, dan wordt zelfs de zestig of de zeventig gehaald."

Wethouder Kees Boender is blij met de actie van de kinderen uit de Veerdam. "Het geeft een goed signaal af aan de automobilisten en het heeft hopelijk een voorbeeldfunctie."

Boender beseft dat de inrichting van de Veerdam anders had gekund. "Er waren meerdere wensen", legt hij uit. "Bij de herinrichting van de Veerdam wilden we een betere doorstroming creëren en dan weet je dat daardoor de snelheden omhoog kunnen gaan.

De wethouder wil graag inzetten op een gedragsverandering bij automobilisten. Hij denkt aan acties om de bewustwording te vergroten van de gevaren van te hard rijden. Ook houdt hij de mogelijkheid open om snelheidscontroles aan te vragen bij de politie. "Als we de tellingen van de matrixborden binnen hebben, gaan we kijken of er maatregelen nodig zijn en welke dat dan moeten worden." Mogelijk blijven de matrixborden langer staan dan aanvankelijk de bedoeling is, omdat de ervaring leert dat alleen een confrontatie met de eigen snelheid er al voor zorgt dat automobilisten gas terug nemen.