• Louis Holleman aan het werk in zijn atelier.
• Louis Holleman aan het werk in zijn atelier. Foto: Janny den Besten

Louis Holleman maakt glas-in-loodschilderijen in zijn 'Attuljee'

'Gekleurd glas, zo verschrikkelijk mooi!

nieuw-lekkerland • "Graag wilde ik iets samen met onze oudste dochter Lisette doen. We gingen in Brouwershaven een cursus volgen. Zij deed tiffany, ik glas-in-lood. Ik was er direct helemaal weg van. Ik kocht de nodige spullen en heb verder alles zelf geleerd. Ik ben met mijn handen veel handiger dan met mijn hoofd. Als ik iets wil, dan komt het wel voor elkaar. Glas in lood is zo mooi. Mijn eerste werkstuk bestond uit twee bovenramen voor ons huis. Als de zon er 's morgens op schijnt, dan valt het gekleurde licht prachtig op de muur. Het kan daarna bij wijze van spreken de hele dag regenen, maar dan heb je dit alvast te pakken!"

Louis was jarenlang zelfstandig ondernemer in de bouw. Vanwege lichamelijke klachten werd hij later conciërge op een scholengemeenschap. Heel graag wilde hij een werkplaats neerzetten op het stuk grond achter zijn huis, maar helaas had hij er geen geld voor.

Voor Hem

Toen hij er op een gegeven moment wel de financiële middelen voor had, was hij daar erg blij mee. "Ik was God zo dankbaar dat ik besloot dat het eerste werkstuk dat ik daar zou maken voor Hem moest zijn. Alle schatten die God ons gegeven heeft, heb ik erop afgebeeld: de zon, maan en sterren, land en water, de Bijbel, het kruis op de berg Golgotha, een duif (beeld van de Heilige Geest) en een regenboog. Dat is de belofte dat God altijd bij ons zal zijn. Dit glas-in-lood schilderij hangt nu in het kerkgebouw van Jozua in Alblasserdam."

Werkplaats

Zijn werkplaats is te herkennen door de naam "'t Attuljee" en de glas-in-lood makelaar die er aan de buitenkant op staan. Behalve de betonnen vloer heeft Louis alles zelf gemaakt. Het is een gezellig huis geworden met een tafel en stoelen, een houtkachel, koelkastje, waterleiding, en zelfs een staartklok. En met de werkbanken natuurlijk.

Niet alleen glas-in-lood maakt Louis op deze werkplekken, maar ook doet hij aan brandschilderen, en samen met zijn jongste dochter Marjolein is hij aan het pottenbakken.

Gezellige avonden

"Verder hebben we hier natuurlijk de gezellige avondjes met de buurmannen," lacht Louis. "Zo'n twaalf tot vijftien man komen hier regelmatig. Ieder neemt wat drinken en lekkers mee."

"Soms hebben we een zogenaamde Bourgondische avond", vervolgt Louis Holleman. "Dan eten we met elkaar en proeven verschillende biertjes. Ook hebben we hier dartavonden en de vrouwen hebben soms een breiavondje."

Werkwijze

Voor zijn glas-in-loodschilderijen verzint Louis allereerst wat hij wil maken. Hier maakt hij een tekening van, die hij vervolgens op ware grootte zet. Daarna bekijkt hij welke kleuren hij wil gebruiken. Met behulp van zijn monsterkoffer – waarin zo'n 200 verschillende stukjes glas zitten – zoekt hij uit welke kleur op welke plaats moet komen.

Ieder stukje papier krijgt het bedoelde glasnummer. Met zijn schabloonschaar knipt hij het papier in de juiste maat. Daarna snijdt hij het glas met een glassnijder die met olie haarscherp door het glas heen gaat.

Niets in opdracht

Hij maakt niets in opdracht, maar ontwerpt gewoon wat hijzelf leuk vindt. Zo heeft hij bijvoorbeeld met pottenbakken een libelle gemaakt met vleugels van glas en bevestigd op een houtschijf.

Louis vertelt: "Het mooie van glas-in-lood is: je kan het ontwerpen, je kan het maken, en je kan er elke dag van genieten! Als ik ermee bezig ben, kan ik aan allerlei dingen denken. Het geeft me ontspanning en enorm veel voldoening!"

Janny den Besten