• Wethouder Anouk van Eekelen.
• Wethouder Anouk van Eekelen. Foto: Chris Wijmans

Vaste voet aan Papendrechtse grond

papendrecht • Na een kleine zestig dagen begint wethouder drs. Anouk van Eekelen (39) al aardig vaste voet aan de Papendrechtse grond te krijgen.

Dat aanpassingsvermogen heeft mogelijk mede ook te maken met haar roots. Ze is rasechte Brabantse, mocht van haar moeder alleen met karnaval 'suuker' zeggen, met als gevolg dat ze perfect ABN spreekt. Ze studeerde bestuurskunde en ging daarna als persoonlijk medewerker naar de Tweede Kamer. Politiek en bestuur hebben voor haar weinig verrassingen meer

Verbale kwaliteiten

Al vanaf haar zestiende jaar is ze politiek actief in JOVD en VVD. Mede ingegeven door haar eigen verbale kwaliteiten begon ze na haar studie ook trainingen te geven in spreken in het openbaar en debatteren. "Ik zag om mij heen heel veel mensen die hun hele leven in de Haagse politiek blijven hangen," vertelt Van Eekelen. "En toen dacht ik, 'dat gaat mij niet gebeuren'." Ze wilde weten wat het was om in een gewone baan te werken en geld te verdienen. Ze begon een eigen bedrijf als trainer op het gebied zakelijke etiquette en persoonlijke presentatie.

Iets extra's

"Ik zag dat de mensen waar ik mee te maken had best wel wat extra's konden gebruiken." Ze had stage gelopen in Amerika. "Daar staat gastvrijheid en klantvriendelijkheid op een heel ander niveau dan bij ons," vertelt ze. "Ze zeggen hier weleens dat het 'nep' is. Maar dan heb ik liever 'nep aardig' dan écht sacherijnig." In die politieke wereld zag ze vaak mensen die best een goed verhaal konden vertellen. "Maar dan na afloop zei toch iedereen, 'wat een grote kwal'." Ze zag het ook vaak bij bedrijven en besefte dat het vaak het gevolg was van gebrek aan zekerheid.

Tv-programma

Haar etiquette kennis bracht haar ook op een andere manier in de publiciteit. Drie jaar lang werkte ze mee aan het tv-programma Dames in de Dop. Daarnaast heeft ze in Wassenaar als raadslid en fractievoorzitter VVD haar sporen op het vlak van de lokale politiek en bestuur behoorlijk verdiend. Zij was actief in het bestuur van de VNG, werd voorzitter van adviescommissie van de Metropool regio Den Haag en werkte twee jaar voor de VVD Tweede Kamer fractie.

Anouk van Eekelen is nu wethouder Economisch, Financiën en Centrum Papendrecht, maar werd ook meteen als bestuurslid van de Drechtraad opgenomen met Economische profilering en Acquisitie in haar portefeuille.

Met de uitgebreide ervaring als bestuurder, organisator en trainer mag Papendrecht zich waarschijnlijk gelukkig prijzen met deze aanwinst.

Chris Wijmans