• Gerrit Versteeg bij één van de Alblasserdamse monumenten die in het boek aan de orde komen.
• Gerrit Versteeg bij één van de Alblasserdamse monumenten die in het boek aan de orde komen. Foto: Marijke Verhoef

Kleine monumenten samen in één boek

alblasserdam • Gerrit Versteeg zorgt ervoor dat de mooiste kleine monumenten uit Alblasserdam niet vergeten worden. Hij heeft ze gebundeld in een boekje, dat hij op 24 november presenteert.

Alblasserdam telt de nodige rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, met bijbehorende beschermende status. Maar er zijn zoveel bijzondere kleine cultuurhistorische monumentjes die niet beschermd zijn en waarvoor geen subsidieregelingen bestaan. Bijvoorbeeld bijzondere hekken, dakgoten, kroonlijsten, uithangborden, deurkloppers, oude brievenbussen, gevelstenen en meer. "Deze heb ik allemaal vastgelegd in dit boekje. Omdat ik vind dat we zuinig moeten zijn op wat onze voorvaderen hebben nagelaten. Als het nu weggaat, komt het nooit meer terug", vertelt Versteeg.

Al fietsend door historisch Alblasserdam keek hij rond met een oog voor kleine monumenten. Hij selecteerde voor zijn boek de meest aansprekende objecten, die misschien niet iedereen kent. Neem de zonnewijzer aan de muur van de Oude Toren, de luikwervels in hartjesvorm gemaakt door de Alblasserdamse smid J.B.D. de Jong of de vloedkeermuurtjes op de Oost-Kinderdijk. "Ik herinner mij deze muurtjes uit mijn jeugd", zegt Versteeg, die tegenwoordig in Papendrecht woont maar opgroeide in Alblasserdam. "De muurtjes stonden buitendijks rondom de hele Alblasserwaard. Ik ben gaan zoeken en vond ze terug bij de ingang van de kabelfabriek aan de Ruigenhil en naast Oost-Kinderdijk 4. Verder zijn ze verdwenen in verband met de dijkverzwaringen."

Het boek telt ruim honderd recente en historische foto's van alle kleine monumenten, die allen zijn voorzien van uitgebreide beschrijvingen. Zo beschrijft Versteeg bij een foto van het stookhok aan Kerkstraat 38 hoe vroeger de was werd gedaan en hoe het in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt als keuken. "Het is het laatste stookhok dat Alblasserdam rijk is. Het is een goede zaak dit kleine monument te bewaren als aandenken aan de manier waarop onze voorouders de was deden."

'Het kleine monument van Alblasserdam' is Versteegs vierde boek. Hij werkt op dit moment nog aan een boek over de schutsluis van Alblasserdam en een boek over alle straatnamen van het Dampdorp.

Op 24 november overhandigt Versteeg het eerste exemplaar aan wethouder van cultuur Dorien Zandvliet, zij schreef ook het voorwoord. De ceremonie vindt van 14:00 tot 15:00 uur plaats in de Kerkstraat, bij het bronzen paard, ontworpen door Theo van de Vathorst. Alle belangstellenden zijn welkom.

Vanaf 1 december is het boek te koop bij boekhandel De Schuilplaats, Plantageweg 13a te Alblasserdam. Tevens is er een inkijkexemplaar in de bibliotheek. Het boek kost 20 euro. Reserveren via Gerrit Versteeg (078-6150413 of versteeg.g@telfort.nl).