Sluiting Nedstaal: 'Een bijzondere constructie'

alblasserdam • Moederbedrijf Andus van staalproducent Nedstaal in Alblasserdam kondigde vrijdag aan dat het Alblasserdamse bedrijf aan het eind van het jaar zal gaan sluiten.

De komende twee maanden worden alle lopende orders nog afgemaakt. Ook de lonen van de werknemers worden tot aan het eind van het jaar doorbetaald.

Het bedrijf wijt de geplande sluiting aan een combinatie van prijsdruk, een structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst.

Nedstaal zegt werknemers zo goed mogelijk te willen begeleiden naar een nieuwe baan. Dat proces wordt nauwlettend en met de nodige argwaan gevolgd door vakbond FNV, die veel leden heeft onder de 200 werknemers van het bedrijf. "In Nederland hebben we voorwaarden waaraan sluitingen van bedrijven en ontslagen van werknemers moeten voldoen. We zien dat de directie daar onderuit probeert te komen", vertelt voorlichter Brenda Heidinga van de FNV. Omdat er geen sprake is van een faillissement, maar van een sluiting om bijna dezelfde redenen als een faillissement, is er volgens Heidinga sprake van een bijzondere constructie, die juridisch onderzocht moet worden. De FNV is er druk mee bezig om de belangen van haar leden hierin te behartigen. Komende donderdag houdt de FNV een ledenbijeenkomst in Nedstaal, waarbij niet-leden overigens ook welkom zijn.

Meer info op pagina 3 van deze krant.