• Een van de fabriekshallen van Nedstaal.
• Een van de fabriekshallen van Nedstaal. Foto: Bert Bons

Nedstaal sluit poorten op 31 december 2016

'Snel ingrijpen was noodzakelijk'

alblasserdam • De sluiting van Nedstaal in Alblasserdam was volgens de directie onvermijdelijk geworden.

"Vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden, de combinatie van prijsdruk en structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst heeft Nedstaal het voornemen het bedrijf te sluiten. Als gevolg van de voorgenomen bedrijfssluiting zullen alle 200 arbeidsplaatsen komen te vervallen", stelt directeur Gita Hoogeveen van Nedstaal.


In de loop van de komende twee maanden zullen alle lopende orders worden geproduceerd en uitgeleverd.


De directie heeft de medewerkers vrijdag geïnformeerd. Er is een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad van Nedstaal ingediend en er wordt in overleg getreden met de vakbonden. Een eerste overleg tussen de vakbonden en de directie van de Andus Groep, dat eigenaar is van Nedstaal, heeft maandag plaatsgevonden.


Nedstaal zal zich inzetten om de medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden. "Wij realiseren ons terdege dat de voorgenomen sluiting zeer ingrijpend is voor al onze collega's die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan Nedstaal", aldus directeur Gita Hoogeveen.

"Wij zullen ons tot het uiterste inspannen om hen in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat een bedrijfssluiting onder de gegeven omstandigheden onvermijdelijk is."

Volgens Hoogeveen heeft de verkoopafdeling alles op alles gezet om opdrachten binnen te halen. "Helaas zonder voldoende resultaat. Nedstaal blijkt ondanks alle inspanningen, loyaliteit en betrokkenheid van de medewerkers het tij niet te kunnen keren."

In plaats van winst maken, draaide het bedrijf in de afgelopen tijd vooral verlies. Directeur Hoogeveen vertelt: "De verliezen lopen in een rap tempo op en dat zal in de komende tijd alleen maar verder toenemen. Nedstaal is financieel niet in staat deze verliezen te dragen. De aandeelhouder is niet langer bereid om zonder uitzicht op enige verbetering de snel oplopende verliezen te blijven financieren. Snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk."

Het bedrijf benadrukt dat Nedstaal niet failliet is. Het betreft volgens Hoogeveen een bedrijfssluiting: "Bij een bedrijfssluiting worden de klanten nog bediend, de leveranciers nog betaald en ook de mensen worden tot het einde van de productie doorbetaald. Het kan ook goed zijn dat er volgende week wat extra bestellingen zijn, omdat afnemers wellicht gaan hamsteren."

Een bedrijfssluiting is volgens de directie gunstiger dan een faillissement. De kans op een overname is daardoor groter.

Twee jaar geleden maakte Nedstaal een doorstart. Tweehonderd van de 280 banen werden toen gered. "Dat nu het doek alsnog valt is natuurlijk zeer spijtig. Het komt ook onverwacht, de Ondernemingsraad was volkomen verrast," vertelt Koos de Meij van vakbond FNV.