• Papendrecht heeft zaterdag verloren van BVCB.
• Papendrecht heeft zaterdag verloren van BVCB. Foto: Richard van Hoek

Weel-brigade verliest onnodig van BVCB: 2-3

Papendrecht kan zoveel beter

papendrecht • Door wéér een nederlaag - de vijfde van dit seizoen - is Papendrecht naar de onderste regionen van de tweede klasse D. Een wankelmoedige status die de ploeg van trainer Mar Weel aan zichzelf te wijten heeft.

Te vaak geeft het team niet thuis in duels tegen gelijkwaardige tegenstanders. De thuisontmoeting van zaterdag met subtopper BVCB toonde de problemen in een notendorp. In de eerste helft verzuimde Papendrecht zijn tanden te laten zien en naar zijn kwaliteiten te voetballen. In de eerste tien minuten na rust was het van eenzelfde laken een pak. De inmiddels opgelopen schade was groot: een 0-3 achterstand. Curieus genoeg rechtte de Weel-elf hierna wél collectief de ruggen en kreeg men na de 1-3 van Jay Luciano (een puike kopbal na een fantastische voorzet van Koen Lighaam) ineens wél voor elkaar wat men eerder bijna een uur had verzuimd: goed voetballen. Met wat meer mazzel hadden de roodzwarten er 'zomaar' een 3-3 deling uit kunnen slepen. Het bleef uiteindelijk bij 2-3, door opnieuw een treffer van Jay Luciano in de 90e minuut.

Kwaliteiten

Dat Papendrecht over individuele kwaliteiten beschikt die ruimschoots voldoende moeten zijn om in de top van de tweede klasse mee te draaien, staat buiten kijf. Keeper Karsten van de Velde is misschien wel de beste goalie van de afdeling en achterin heeft Weel de beschikking over een stevig centrum en heel redelijke backs. Overigens kon de coach tegen BVCB geen beroep doen op Nick Kamerling, normaal gesproken de beste man achterin. Hij is op de weg terug na een breuk in zijn middenvoetsbeentje. Op het middenveld geldt George Tomas de Brito als een technisch sterke en inzichtrijke pion die ook tegen BVCB enkele fraaie staaltjes liet zien. Bryan Mooiman speelt sober en doelmatig en laat nooit grote steken vallen. Ook tegen BVCB haalde hij weer zijn gebruikelijke cijfer: een 7. Minder goed uit de verf kwamen de aanvallers Jeffrey Beek, Jay Luciano en Koen Lighaam; in goede doen een voorhoede waar je mee voor de dag kunt komen. Beek speelde een uiterst zwakke wedstrijd en werd in de 51e minuut uit zijn lijden verlost. De veel actievere Jelle Baan kwam hem vervangen.

Ook Koen Lighaam was op dat moment rijp voor een wissel, maar de linkerspits herstelde zich knap door na de pauze eindelijk naar zijn mogelijkheden te voetballen. De afgemeten assist op het kopgrage hoofd van ploeggenoot Jay Luciano was daar een mooi voorbeeld van. Luciano op zijn beurt blijft een fenomeen. Tegen BVCB was hij twee keer doeltreffend, maar liet hij ook zijn tekortkomingen zien. Zo bleek hij allesbehalve koel toen hij in de 72e minuut in een één-tegen-;één duel met BVCB-doelman Wesley van der Molen de 2-3 binnen kon schieten. Verder kwam de druk gesticulerende Papendrechter nauwelijks in het stuk voor. Tegenstanders kennen zijn reputatie als 'supersprinter' inmiddels en stemmen hun tactiek daarop af. Vanwege die 'afgesneden ruimte' is Luciano vaker dan ooit aangewezen op voetbal in de kleine ruimte en duelkracht, en dat zijn zeker niet zijn sterke punten. Voeg daarbij dat hij en zijn collega-aanvallers nauwelijks bruikbare passes kregen aangespeeld van 'vormgever' Stefan Bravenboer en het is meteen verklaard waarom Papendrecht niet meer dan een keer of vijf dreigend voor het BCVB-doel verscheen. "In de eerste helft hadden we niet veel te vertellen tegen BVCB", zag ook keeper Karsten van de Velde.

Afbluffen

"We lieten ons simpelweg afbluffen. Nadat we kort na rust snel achter elkaar de 0-2 en de 0-3 om de oren kregen, gingen we ineens wél voetballen. Toen bleek BVCB ineens helemaal niet zo sterk te zijn. Ik deel de conclusie dat we niet altijd spelen naar ons kunnen. Een paar pieken wisselen we af met diepe dalen. Tja, en daardoor vinden we ons zelf nu terug in de onderste regionen van deze pittige afdeling. Zaterdag zullen we er uit bij Spirit écht moeten staan, want anders komen we serieus in de problemen." Met andere woorden: het wordt tijd dat Papendrecht negentig minuten lang zijn absoluut aanwezige klasse toont.


Jan Timmer