• Mevrouw Kirpenstein (links) met haar team.
• Mevrouw Kirpenstein (links) met haar team. Foto: Geurt Mouthaan

Adventsconcert voor Ichthuskerk

alblasserdam • Met een bijzonder benefietconcert wordt zaterdag 26 november geld opgehaald voor de uitbreiding van de Ichthuskerk in Alblasserdam. Organisator is Tina Kirpestein.

Ze telt inmiddels 84 lentes, maar haar liefde voor het organiseren is nog springlevend. "Ik doe dit zo graag", knikt ze. De inwoonster van Alblasserdam heeft de nodige ervaring met het opzetten van benefietconcerten; in haar huiskamer, maar bijvoorbeeld ook in de Grote Kerk in Dordrecht. "Die uitvoering leverde 15.000 euro op", vertelt ze.

Vandaar dat Tina Kirpestein, toen ze het verzoek kreeg om ook een bijdrage te leveren aan de plannen om de Ichthuskerk uit te breiden, zo'n twee maanden geleden besloot een tijdrovender weg te kiezen dan simpelweg een aantal euro's over te maken. "Het ontroerde me dat in een tijd waarin steeds meer kerken gesloten worden, hier juist sprake is van uitbreiding. Gods werk gaat zo verder. Wat wij afbreken, bouwt Hij weer op."

Bedrijven

Ze vatte de koe bij de hoorns en wist een aantal musici te strikken die kostenloos optreden. Daarnaast ging Tina Kirpestein zelf bedrijven in Alblasserdam langs met het verzoek om een sponsorbijdrage te leveren. "Via de telefoon of de mail zoiets doen, dat werkt niet." Ze glimlacht: "En omdat ik zo oud ben, zegt bijna niemand nee. Ach, vroeger toen ik nog een kind was, deed ik dit ook al. Mijn vader had een bakkerij. Hij was niet sterk, dus ging ik als zesjarige al langs de deur om mensen te vragen of ze brood bij ons wilden kopen."

Het is een adventsconcert; de muzikale invulling is daar geheel op gericht. Werken van onder anderen J.S. Bach worden ten gehore gebracht. "Het repertoire is gevarieerd en laagdrempelig. Je hoeft echt geen verstand te hebben van klassieke muziek om ervan te genieten. En ook voor kinderen is het heel mooi."

Het concert vindt plaats op zaterdag 26 november en begint om 16.00 uur. Medewerking aan de uitvoering verleent Basso Continuo, dat wordt gevormd door het echtpaar Armen en Heleen van der Linden. Zij spelen respectievelijk cello en klavecimbel. "Zowel in binnen- als buitenland verzorgen zij concerten", vult Tina Kirpestein aan. Daarnaast zingt het Ichthuskwartet; Adri Goud bespeelt daarbij het orgel. Dominee Jan Reijm van de Ichthuskerk zal kort spreken. Het concert duurt ongeveer één uur. De entree is 10 euro; kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. "En na afloop is er gelegenheid om met elkaar nog wat na te praten onder het genote van een hapje en een drankje. Ook dat is allemaal gesponsord."


Geurt Mouthaan