• De Alblas hield de punten in de derby op Souburgh.
• De Alblas hield de punten in de derby op Souburgh. Foto: Rick den Besten

Gelderblom beslist De Alblas - Streefkerk

alblasserdam • De Alblas won de streekderby van Streefkerk met 2-1. Twee rake vrije trappen van Jeffrey Gelderblom maakten het verschil. De ploeg van Richard Smaal kan daardoor naar boven kijken in 3C. Maarten van Gastelen is met zijn ploeg op een klein gaatje gezet.

Met drie vrije trappen in het laatste kwartier voor rust eiste Jeffrey Gelderblom de aandacht op zich. Tweemaal was het raak, één keer ging zijn inzet nipt naast. "Bij de 1-0 wist ik dat de keeper een voorzet verwachtte. Ik probeerde daarom de bal hard langs de muur te schieten en in te draaien. Zodoende plofte het leer net bij de eerste paal binnen." Twee minuten later mocht hij opnieuw aanleggen. Nu niet vanaf de zijkant, maar vanaf een meter of 25 recht voor het doel. De ogen waren gericht op hoe Streefkerk-doelman Pieter Zeilstra, die een verleden bij De Alblas heeft, de muur zou neerzetten. Blijkbaar net goed genoeg, want het schot ging naast.

Sprongetje

Kort voor rust was het in eenzelfde situatie wel raak. Bij de eerste goal viel Zeilstra wellicht wel wat te verwijten, maar deze vrije trap was simpelweg knap binnengeschoten door Gelderblom. "De doelman zette de muur aan de ene kant neer", zag de man of the match. "Ik wilde de bal er net langs schieten. Hij maakte eerst een sprongetje naar links en was daardoor te laat."

Tot die openingstreffer leek het er overigens niet op dat De Alblas de wedstrijd naar zich toe zou trekken. Streefkerk was beduidend gevaarlijker en Lennert de Vries had na een kwartier van dichtbij moeten scoren. De spits mikte echter over. Na de 1-0 zetten de bezoekers een prachtige aanval op. Robert van Herk zette voor en De Vries kopte tegen de lat.

Toen het inmiddels 2-0 was kreeg De Alblas toch een tegenvaller te verwerken. Remco van der Burgh liep namelijk tegen zijn tweede gele kaart aan en kreeg vervolgens van scheidsrechter Beumer ook nog een directe rode kaart voorgehouden wegens praten. "Gelukkig was het direct rust en konden we het meteen goed neerzetten", gaf Gelderblom aan. "Zij speelden steeds de lange bal en dat konden we goed opvangen. Al kwamen we af en toe ook goed weg."

Ultieme kans

In het tweede bedrijf lukte het Streefkerk maar niet om wat terug te doen. Een strafschop (inclusief rebound) werd gemist door Swen Slob en pas een minuut voor tijd scoorde Mark de Lange de veel te late aansluitingstreffer. "Die penalty was de ultieme kans om terug te komen in de wedstrijd", treurde Streefkerk-trainer Maarten van Gastelen. "Ongelofelijk hoe deze in tweevoud wordt gemist. Je had hier gewoon moeten winnen en dan hadden we op de derde plek gestaan. Op deze manier verliezen is heel zuur. Zo onnodig."