• Van het Lascentrum Ridderkerk bleef weinig over.
• Van het Lascentrum Ridderkerk bleef weinig over. Foto: Richard van Hoek

'De loyaliteit van collega-ondernemers doet je goed'

Lascentrum alweer gereed voor klant

alblasserdam • Vanaf een tijdelijke locatie, enkele meters van de rampplek verwijderd, doet het lascentrum er nu al alles aan om klanten nu al zo goed mogelijk te helpen.

De groothandel in las- en veiligheidsproducten - waaronder lashelmen en -brillen - is importeur van het merk Hyundai. Het Hyundaimagazijn in Rotterdam kon vorige week al meteen artikelen leveren, vertelt directielid Ton Krijgsman. En ook collega-dealers uit Europa helpen het Alblasserdamse bedrijf aan voorraad. "Zij hebben belangeloos hulp aangeboden. Er zijn inmiddels twee vrachtwagens van het lascentrum in Noorwegen bij ons aangekomen met voorraad." Niet alleen collega-dealers en conculega's werken mee, ook klanten doen dat. "Zij begrijpen dat dit overmacht is, ze zijn meelevend."

De directie van Lascentrum Ridderkerk is blij met de spontane hulp die andere ondernemers van Nieuwland Parc hebben aangeboden. "Bij Arma Tankbouw mochten we gebruik maken van kantoorruimte. Die loyaliteit doet je goed. En onze buurman Maat Heftrucks heeft ons belangeloos geholpen. Dit bedrijf bood aan een deel van zijn opslagruimte leeg te maken voor ons." Al snel bleek dat niet meer nodig te zijn, omdat zich een betere oplossing aandiende.

Leeg bedrijfspand

Vorige week donderdag namen de medewerkers hun intrek in een leegstaand bedrijfspand op Nieuwland Parc 14b. Krijgsman: "Dat staat een paar panden verderop, waar eerst Samsung heeft gezeten. Het heeft niet dezelfde inhoud als ons eigen pand had, maar van daaruit kunnen we een doorstart maken. De meeste conculega's hebben hulp aangeboden. Want iedereen begrijpt dat je een ramp van deze proporties niet alleen kunt trekken. We versturen bestellingen bij deze conculega's vandaan. We verwachten dat we binnen ongeveer drie weken weer 80 procent van onze voorraad kunnen leveren. Onze serviceafdeling kan dan ook weer de service van het gebruikelijke niveau leveren."


Aanvankelijk overheerste bij de medewerkers 'een groot gevoel van verslagenheid'. "Dat was de eerste paar uur. Daarna kwam een gezonde vechtlust opzetten; iedereen wil er het allerbeste van maken en de schade tot een minimum beperken." Lascentrum Ridderkerk heeft ongeveer 30 fte in dienst.

Maandag 31 oktober was het bedrijf alweer via e-mail bereikbaar. "We hebben ict-mensen van hoog niveau in huis, zij hebben een nieuw netwerk aangelegd." Dinsdag 1 november verwachtte Krijgsman dat ook de vaste telefoonlijn die dag in orde gemaakt zou worden.

Miljoenenschade

Over de oorzaak van de brand en de schade kan Krijgsman nog weinig zeggen. "Kortsluiting is het meest voor de hand liggend. De verzekering heeft een expertisebureau ingehuurd." Donderdag 27 oktober was een aantal expertiseteams druk bezig om de locatie van de brand te onderzoeken. "De schade loopt in de miljoenen. Pas nadat we met de verzekering alles hebben vastgesteld, kunnen we een bedrag noemen."

Medewerkers zijn druk bezig om een magazijn in te richten. Het Lascentrum verwacht minimaal een jaar op het tijdelijke adres te blijven. "Eerst moet de oude locatie vrijgegeven worden door de verzekering, dan moeten de resten worden verwijderd en dan moet er nog nieuw gebouwd worden."

Tot ver in de omtrek was dinsdagavond een enorme zwarte rookpluim te zien. "In onze opslagruimte stonden artikelen verpakt in karton en geseald in plastic, dat zorgde voor veel rook." Als het gaat over roetdeeltjes in de omgeving zegt Krijgsman: "Wat de brandweer betreft is alles binnen de norm gebleven." In onder meer Hendrik-Ido-Ambacht dwarrelden onverbrande deeltjes neer. De brandweer meldde dat die met water konden worden weggespoeld.