• Eigenaren Jaap Brand en Jan Brand voor één van de bedrijfspanden die Brand BBA ontwierp.
• Eigenaren Jaap Brand en Jan Brand voor één van de bedrijfspanden die Brand BBA ontwierp. Foto: Geurt Mouthaan

Brand BBA | BBA Architecten viert 25-jarig bestaan

De gebruiker staat steeds centraal

alblasserdam • Of, zoals eigenaar Jan Brand het omschrijft: "Liefde tot het vak, mensen gelukkig maken door gepassioneerd en creatief ruimte scheppend bezig te zijn. Dat is toch wel de rode draad in mijn leven."

Het is inmiddels alweer een kwart eeuw geleden dat hij voor zichzelf begon. Toen nog een eenpitter, maar wel met een jarenlange ervaring in de bouwsector. Naast zijn 'gewone' baan was de inwoner van Nieuw-Lekkerland al veel langer actief met het ontwerpen van gebouwen. Het laatste zetje om een eigen architectenbureau te beginnen, gaf een prijsvraag. "Drie architecten, onder wie ikzelf, werden uitgenodigd om de verbouwing van een kerkgebouw voor de gereformeerde gemeente in Nederland te tekenen. Ik heb gebeden: 'Heere, als ik nu deze opdracht mag ontvangen, dan ga ik voor mezelf beginnen.' Diezelfde avond, na de presentaties, werd ik gebeld: 'Meneer Brand, u bent het geworden.' Het was eerst wel een worsteling. Is één kerk genoeg om de stap naar zelfstandigheid te zetten? Neem ik niet een te groot risico? Maar ik heb toch de vrijmoedigheid gekregen naar mijn werkgever te gaan, mijn baan op te zeggen en te beginnen met mijn eigen bureau."

Het betekende de start van een succesvol architectenbureau, dat landelijk zijn visitekaartjes heeft afgegeven. Brand BBA | BBA Architecten kan bogen op een breed portfolio van woningen, bedrijfspanden én, opvallend, wellness resorts. "Dat is één van onze specialiteiten, waarmee we ons onderscheiden", knikt mede-eigenaar Jaap Brand uit Bleskensgraaf, een neef van Jan. "We zijn daar ooit in gestapt en hebben daar nooit spijt van gehad." Zich onderscheiden deed het Alblasserdamse bureau ook door als één van de eerste driedimensionale artist impressions te presenteren. Jan: "Dat zorgde destijds voor een flow aan opdrachten. In plaats van een plat ontwerp konden we bijna in het echt laten zien hoe een woning of bedrijfspand eruit kwam te zien, compleet met de omgeving en de auto van de eigenaar voor de deur. Daarnaast konden we razendsnel inspelen op de vraag van klanten. Een goed voorbeeld is het noordoostkwadrant van het Sliedrechtse bedrijventerrein, waar we in hoog tempo panden voor hebben ontworpen."

Het was niet alleen groei en vooruitgang wat de klok sloeg. De economische crisis was voor Brand BBA | BBA Architecten een zware periode. "Daar zijn we met de tanden op elkaar doorheen gekomen. Waar we bij zijn stilgezet: zonder de zegen van de Heere kun je niets. Je wordt weer heel erg afhankelijk, meer dan in goede tijden. En wat het ons heeft opgeleverd? We werken nu, naast ons vaste team, met vakmensen die per project worden geselecteerd om zo beter in te kunnen spelen op vragen uit de markt. Daarnaast: we gaan niet meer mee in élke prijsvraag, maar besteden onze energie aan projecten waarvan we weten dat er een redelijke kans op succes is."

In 25 jaar is er veel veranderd. Van een eenmansbedrijf werd Brand BBA | BBA Architecten een middelgroot architectenbureau, met een sfeervol historisch kantoorpand in Alblasserdam. "Dat is voor ons een visitekaartje. Als je hier binnenloopt, proef je meteen dat we een serieus en professioneel bureau zijn." Wat wel hetzelfde bleef: niet het ontwerp, maar de gebruiker staat centraal. "Zij moeten erin wonen en werken, er zich thuis in voelen. Door goed voorbereide gesprekken en stappen in het proces zijn wij in staat voor elke opdrachtgever te analyseren wat voor hem echt belangrijk is. Wij ontwerpen niet voor onszelf, maar wel willen we dat een klant na afloop zegt: 'Dit is echt mijn huis of mijn bedrijfspand'. 'U bent de enige architect die ons begreep', kregen we een keer te horen. Wensen vertalen naar ontwerpen en tegelijkertijd klanten verrassen, daar gaan we voor." De ontwerpfase moet wat betreft Brand BBA niet een stressvolle periode vol keuzes, maar juist een feestje zijn. "Samen komen we tot een plan waar onze klanten enthousiast over zijn. Wat is er mooier dan mensen gelukkig maken met een nieuwe woning of bedrijfspand? Daar zijn we nog steeds met veel passie mee bezig."


Geurt Mouthaan