• Horecaondernemers, politie en de gemeente ondertekenden maandag de afspraken.
• Horecaondernemers, politie en de gemeente ondertekenden maandag de afspraken. Foto: Peter Stam

Damdorp wil minder overlast bij horeca

alblasserdam • Negen horecaondernemers, burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en basisteamchef Kees Geers van de politie hebben maandag afspraken ondertekend die geweld en overlast in en rondom horecagelegenheden in het Damdorp moet voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van het uitgaan in het dorp moet verbeteren.

De afspraken zijn opgenomen in het zogenoemde 'horecaconvenant 2016'. Het convenant is een aanvulling op het gemeentelijk integraal horecabeleid en is een actualisatie van het convenant van 2013. "Het is belangrijk om de afspraken uit 2013 nieuw leven in te blazen, vooral omdat de ontwikkelingen in het uitgaansleven ook in Alblasserdam verder gaan. We zien in het afgelopen jaar een forse toename van de belangstelling in het uitgaan, recreëren en verblijven in het dorp. Dat heeft soms ook gewoon te maken met de komst van nieuwe ondernemers", vertelde burgemeester Paans tijdens de ondertekening in Het Wapen van Alblasserdam.

Camerasystemen

In het convenant is opgenomen dat de gemeente zorgdraagt voor goed bereikbare parkeermogelijkheden, voldoende afvalbakken en vandalismebestendig straatmeubilair rondom horecagelegenheden. Verder staan er afspraken in over gebiedsverboden voor overlastgevers en de gewenste koppeling van camerasystemen, zodat bij een incident goed te achterhalen is wat er nu precies is voorgevallen.
De verantwoordelijkheid van de politie is gericht op opsporing van strafbare feiten en op het houden van toezicht dat gericht is op het handhaven van de openbare orde. De politie zet bij normale omstandigheden van zaterdagnacht op zondagmorgen twee extra politievoertuigen in in het gebied 'Drechtsteden Buiten', waar Alblasserdam onder valt.

Van de horecaondernemers wordt onder meer verwacht dat alcoholmisbruik wordt voorkomen. Zo mag er geen alcohol geschonken worden aan personen die 'in kennelijke staat van dronkenschap' verkeren. Verder moeten de ondernemers voldoen aan de geluidsnormen en moeten zij er voor zorgen dat verontreiniging in de nabijheid van de zaak verwijderd wordt. Tot slot wordt er een groepsapp aangemaakt, waarbij de ondernemers elkaar op de hoogte houden over individuen die een horecaontzegging hebben gekregen en over vergunningen die zijn verstrekt voor een evenement.

Tot slot meldde burgemeester Paans dat hij de gemeenteraad gaat proberen mee te krijgen om tot een harmonisatie van de sluitingstijden met direct omliggende gemeenten te komen. "Zodat we een gezamenlijke aanpak hebben over hoe we ermee omgaan en hoe we met uitzonderingen omgaan. Bijvoorbeeld om horecagelegenheden wat langer open te laten, zodat we uitloop van de horecanacht beter gespreid kan worden."