• VV Papendrecht introduceerde onlangs gedragsregels.
• VV Papendrecht introduceerde onlangs gedragsregels. Foto: Richard van Hoek

'Sport is emotie, negatieve emotie moet onder controle blijven'

Verschrikkelijke ouders aangepakt

papendrecht • Iedereen kent ze wel. Ouders die iets té fanatiek langs de lijn staan te schreeuwen en de beslissing van de scheidsrechter verbaal aanvechten. Of erger. Deze 'verschrikkelijke ouders' zijn het thema van het minisportcongres dat de gemeente Alblasserdam en Papendrecht op 9 november houden.

"Sport is emotie, maar negatieve emotie moet onder controle blijven", vindt Ine Zonneveld Piek, voorzitter van SteDoCo. "Ouders langs de lijn zijn een voorbeeld voor de kinderen. Gedrag wordt vaak gekopieerd, waardoor agressief gedrag langs de lijn kan leiden tot agressie in het veld en daarbuiten. Dat wil je als vereniging niet."

Zoals iedere club heeft SteDoCo te maken met commentaar vanaf de lijn, maar het heeft nog nooit tot fysieke of extreem verbale uitingen geleid. Het is nog niet nodig geweest een ouder op het matje te roepen. Bij voetbalvereniging Papendrecht gaat het bestuur enkele keren per jaar het gesprek met een ouder aan vanwege ontoelaatbaar gedrag. Toch valt de problematiek volgens secretaris Theo Wolters mee. "Zoals bij iedere voetbalvereniging hebben wij wel eens te maken met lastige ouders. Vaders die denken dat hun zoon de nieuwe Messi of Cruijff is en vervelend reageren op beslissingen van de scheidsrechter als hun zoon verkeerd in aanraking komt met de tegenstander. Gelukkig is die reactie enkel verbaal."

Wolters heeft zitting in de tuchtcommissie van de KNVB en ziet in die hoedanigheid dat de problematiek vooral in grote steden serieuze vormen aanneemt. Hij kent voorbeelden van ouders van F-pupillen die met elkaar op de vuist gaan. "De wedstrijd wordt dan gestaakt, maar de kinderen begrijpen er niks van, die willen gewoon voetballen."

Gedragsregels

Steeds meer verenigingen in de regio werken om duidelijkheid te scheppen aan gedragsregels. VV Papendrecht introduceerde deze slechts enkele weken geleden. Respect voor elkaar en verenigingseigendommen zijn een belangrijk onderdeel van de regels. Ze hangen onder andere op bij de kleedkamers. "De gedragsregels maken het makkelijker om ouders aan te spreken. Je kunt dan op de regels wijzen", zegt Wolters. Ook ziet hij dat ouders elkaar onderling ook aanspreken. "Voetbal is en blijft een groepssport en daar moet iedereen zoveel mogelijk plezier aan beleven."

SteDoCo heeft al zijn eigen gedragsregels en werkt samen met de vier andere voetbalverenigingen in de gemeente Giessenlanden aan een gezamenlijke gedragscode. "Zodat er eenheid is binnen de clubs en leden als ze bij een andere club in de gemeente gaan voetballen dezelfde normen en waarden tegenkomen", aldus Zonneveld Piek.

Ze heeft nog wel een advies voor clubs die te maken hebben met agressieve ouders. "Laat de ouders een wedstrijd spelen en laat de kinderen vanaf de lijn álles roepen wat ze willen, goed of slecht. Dan merken ouders pas hoe het als kind voelt om op een onprettige manier te worden aangesproken. Dit geldt ook voor de (jeugd)scheidsrechter. Laat een ouder fluiten en de jeugdscheidsrechters roepen wat ze willen. Ik verzeker je, het is gauw klaar met het negatieve gedrag. Of film agressief gedrag. De betrokkenen schrikken meestal als ze het op beeld terug zien."

Het congres

De gemeente Alblasserdam en Papendrecht houden op 9 november vanaf 19:00 uur een minisportcongres over het thema 'verschrikkelijke ouders'. In sportcentrum Papendrecht zijn bestuurders van alle sportclubs welkom voor het sportgala met Eimerd van de Griend. Vervolgens speelt Ewald van Kouwen, aanvoerder van Positief Coachen, enkele scenes uit zijn voorstelling 'Dat schiet lekker op zo!'. Tevens geeft hij een workshop 'verschrikkelijke ouders'. Aanmelden voor het congres kan via a.veth@alblasserdam.nl of h.vdam@papendrecht.nl. Deelname aan het congres is gratis.

Marijke Verhoef