• Hannie Boer met enkele gehaakte dekentjes en knuffels.
• Hannie Boer met enkele gehaakte dekentjes en knuffels. Foto: Janny den Besten

Troostdekentjes voor zieke kinderen

alblasserdam/molenwaard • Troostdekentje Zuid-Holland-Zuid organiseert op zaterdag 29 oktober van 09.30 tot 20.00 uur een haakmarathon in Landvast aan de Haven in Alblasserdam.

Sinds haar oprichting vorig jaar heeft Troostdekentje Zuid-Holland-Zuid reeds vierhonderd gehaakte dekens uitgedeeld aan zieke kinderen of kinderen met een beperking. Samen met anderen organiseert oprichter Hannie Boer nu haar eerste grote activiteit: een Haakmarathon.

"Nadat ik een paar jaar geleden haken had geleerd, wilde ik er op een gegeven moment meer mee," vertelt de Alblasserdamse Hannie Boer. "Ik werd lid van een haakgroep op Facebook, waar ik las dat iemand dekentjes haakte voor zieke kinderen. Dit vond ik een geweldig initiatief. Ik nam contact op, kreeg meer informatie over Troostdekentje Overijssel en besloot samen met Claudia Borgman zo'n zelfde groep in Zuid-Holland op te richten. Sindsdien ben ik een ernstig drukke huisvrouw die tot elf uur 's avonds bezig is."

"Onze groep telt 544 leden waarvan er ongeveer tachtig mensen voor ons haken. De dames mogen zelf weten wat ze maken, een dekentje of een knuffel. Ze kunnen zelf kiezen wat voor patroon, maat of kleuren, maar ik stuur ze wel aan. Als we bijvoorbeeld heel veel roze dekentjes hebben liggen, vermeld ik dat we graag lichtblauwe willen hebben. Verder komen de haaksters met allerlei vragen, zoals: wat voor wol heb ik nodig, welke kleur zal ik kiezen, enzovoorts. We maken gratis cadeautjes voor zieke kinderen en voor kinderen met een beperking. Dit gebeurt op aanvragen die we persoonlijk ontvangen of per mail of via Facebook. Ook flyeren we regelmatig op Facebooksites van oudergroepen met zieke kinderen."

"Haken vind ik verschrikkelijk leuk, en heel mijn leven heb ik al wat met kinderen gehad. Door middel van deze dekens en knuffels willen we aan zoveel mogelijk kinderen troost bieden. Pasgeleden vroeg een voorbijganger: 'De kinderen van tegenwoordig hebben al zoveel. Wat moeten die met zo'n wollen dekentje?' Ik begrijp deze vraag, maar de praktijk wijst uit dat alle kinderen zo'n dekentje overal mee naar toe slepen. En als ouders volop in de zorgen zitten, vinden ze het hartverwarmend als ze zomaar gratis een doos met mooie spullen ontvangen. Voor het kind zelf is dit meestal een dekentje of knuffel, voor broertjes/zusjes een knuffel met open mond waar hij een papiertje in kan stoppen met zijn zorgen, en voor de ouders een hartje dat aan een sleutelhanger kan."

"Op de Haakmarathon zal er 42 maal een kwartier gehaakt worden. De bedoeling is dat we lapjes van 15 bij 15 haken die door ervaren haaksters aan elkaar worden gezet. Er is gratis koffie en thee met wat lekkers, een lunch en een warme hap. Haaksters, toeschouwers, en mensen die willen leren haken, ieder is van harte welkom."