• Marieke Vissers.
• Marieke Vissers.

Marieke kookt en bezorgt aan huis

nieuw-lekkerland • Marieke Vissers bereidt iedere dag haar eigen maaltijd plus extra porties op bestelling. Tegen een kleine vergoeding kunnen dorpsgenoten gezond en lekker eten.

In Mariekes huis hangen door haarzelf gemaakte schilderijen en textielwerkstukken, voor het raam hangt een grappig 'gordijnvalletje' met allerlei soorten veren eraan. Een tajine – een aardewerken stoofpot – staat op het fornuis te pruttelen terwijl hij allerlei heerlijke geuren van kip met Marokkaanse kruiden prijsgeeft. Tegelijkertijd staat er in de oven een wortelcourgettecake te bakken. Het is duidelijk dat hier een creatief mens woont. Sinds kort is Marieke ermee gestart om maaltijden aan anderen aan te bieden. Op haar website vanavondkooktmarieke.nl kunnen mensen lezen welke gerechten zij gaat bereiden, zodat zij haar kunnen bellen om een bestelling te plaatsen.

"Vanwege gezondheidsproblemen ben ik mijn eetpatroon gaan veranderen. Eerst at ik alleen voor de smaak en gebruikte allerlei kant-en-klare zakjes en flesjes. Tegenwoordig kook ik vers en puur, zonder kunstmatige toevoegingen. Ik geniet telkens van het kleine avontuur om zelf een smaak te maken. En het blijkt zoveel lekkerder, dus het is niet nodig om te kiezen tussen mijn smaakpapillen en mijn lichaam. Brood en pasta heb ik geminderd. Zo geef ik ook mijn lief vaak een stevig gevulde maaltijdsalade mee in zijn lunchtrommel. Terwijl zijn collega's eerst lachten om het zogenaamde konijnenvoer, kijken ze inmiddels half afgunstig naar zijn lekkere kipkerriesalade die kip, avocado, paprika, sla, appel, bleekselderij, noten, rozijntjes en een verkruimeld roggebroodje bevat. Vroeger dacht ik altijd dat zoiets niet zou voeden, maar we merken beiden dat we ons door dit gezonde eetpatroon energieker en evenwichtiger voelen."

"Gaandeweg merkte ik dat ik er blij van word om voor andere mensen te koken. Koken is mijn manier van koesteren. Het idee ontstond om mijn eigen maaltijden uit te breiden en die tegen een leuke prijs aan mensen aan te bieden die even geen zin of tijd hebben om te koken. Toen ik de afgelopen in Brabant doorbracht, ben ik via een lokale Facebookpagina hiermee gestart. Dit liep als een trein. Terug in Nieuw-Lekkerland heb ik alle mitsen en maren rigoureus aan de kant gezet, heb een eigen FB-pagina aangemaakt, een website ontworpen en een spandoek in de tuin van kennissen geplaatst."

Mee-eten met Marieke? Zie vanavondkooktmarieke.nl. Even bellen om te reserveren (prijs van 1 maaltijd rond de 6 euro). En dat voor allerlei gerechten: van Hollandse (stamp)pot tot Aziatische, Marokkaanse en Zuid-Amerikaanse (stoof)potjes. Bezorgtijdstip in overleg.

Janny den Besten